แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development of quick cooking black glutinous rice using superheated steam treatment

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Agro-Industrial Product Development) 2019
Classification :.LCCS: TJ272
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Product Development -- Theses
LCSH: Stream, Superheated
LCSH: Black glutinous rice -- Drying
LCSH: Rice -- Drying
LCSH: Sticky rice -- Drying
LCSH: Drying
Abstract: The objective of this research aimed to investigate effect of precooking and superheated steam on drying profiles of black glutinous rice (Leum Pua rice). Quality and properties of the black glutinous rice and cooking time were determined. The black glutinous rice was subjected to precooking and uncooking before superheated steam (SS) treatment at 250ºC and 300 ºC. At SS 250°C, pretreatment by cooking could increase drying kinetic rate constant (k) from 0.0301 s-1 to 0.0449 s-1 . In addition, increasing SS temperature from 250ºC to 300 ºC could increase k to 0.0569-0.0744 s-1. The moisture change during SS could be simulated by Lewis model with r 2 of 0.9273- 0.9834 and root mean square error of 0.0501-0.1508. After SS for 1 min, the uncooked rice had higher L* and b* but lower a* than the cooked rice (P≤0.05). According to X-ray diffraction, crystalline structure of all samples was disappeared, compared with the untreated rice (control). From differential scanning calorimetry, enthalpy of starch gelatinization was not detected. These confirmed the complete gelatinization of the black glutinous variety after SS. From scanning electron microscope, the cross section of the uncooked rice would show more porosity than that of the cooked rice. However, pore size of the cooked rice was bigger than that of the uncooked rice. In the control sample (untreated rice), the porosity was not observed. Cooking time of the control sample was 15 min. With the complete starch gelatinization and high porosity of the SS treated rice, the cooking time was therefore reduced to 1-5 min, depending on conditions of treatment. The black glutinous rice grain treated by cooking prior to SS at 250°C could be cooked within 3 min with non-significant different in texture profiles and overall liking score, compared with the control sample (P˃0.05).
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Created: 2019
Modified: 2025-07-03
Issued: 2025-07-03
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2562/chinnatat-piy-all.pdf
CallNumber: TJ272 .C44
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 chinnatat-piy-all.pdf 12.32 MB
ใช้เวลา
0.030964 วินาที

Chinnatat Piyawanitpong
Title Contributor Type
Development of quick cooking black glutinous rice using superheated steam treatment
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Chinnatat Piyawanitpong
Nantawan Therdthai
Wannasawat Ratphitagsanti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nantawan Therdthai
Title Creator Type and Date Create
The utilization of vermicelli waste in broiler, layer and swine diets
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai
Patrapan Rungcharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of drying methods on the durian flour properties
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai ;Weibiao Zhou ;Pisit Dhamvithee
Shitapan Bai-Ngew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of batter from Myanmar Local wheat flour
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai ;Anuvat Jangchud ;Kamolwan Jangchud
Ei Mon Mon Kyaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of enzymatic and ultrasonic treatment on qualities of brown rice
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Wannasawat Ratphitagsanti
Lien Thi Kim Dang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gluten-free bread with reduced glycemic potential
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Weibiao Zhou;Pitiporn Ritthiruangdej
Chonnikarn Srikanlaya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the impact of high pressure processing in combination with other fruit juices on quality of Celery-based juice during refrigerated storage
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wannasawat Ratphitagsanti;Nantawan Therdthai
Uyen, Le Ngoc Phuong.
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of viscosity on physical, chemical properties and saltiness perception case study of soup-based products
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Aussama Soontrunnarudrungsri;Nantawan Therdthai
Chang, Tingchen.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of conventional and microwave treatments on properties of soymilk powder
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Aussama Soontrunnarudrungsri
Walailak Khotchai.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of split-gill mushroom powder, microwave heating and steaming under high pressure on saltiness and umami of clear soup
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Aussama Soontrunnarudrungsri
Vimolpa Hiranpradith.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of quick cooking black glutinous rice using superheated steam treatment
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Wannasawat Ratphitagsanti
Chinnatat Piyawanitpong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of protein hydrolysate from silkworm pupae (Bombyx mori)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai
Siriorn Anootthato
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of microwave cooking on the quality of riceberry rice and vegetables
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai
Chin, Lyda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Wannasawat Ratphitagsanti
Title Creator Type and Date Create
Effects of enzymatic and ultrasonic treatment on qualities of brown rice
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Wannasawat Ratphitagsanti
Lien Thi Kim Dang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the impact of high pressure processing in combination with other fruit juices on quality of Celery-based juice during refrigerated storage
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wannasawat Ratphitagsanti;Nantawan Therdthai
Uyen, Le Ngoc Phuong.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enhancing the quality of gluten-free sponge cake using hydrocolloids
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Rungnaphar Pongsawatmanit;Wannasawat Ratphitagsanti
Chayada Bhatpattana.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of quick cooking black glutinous rice using superheated steam treatment
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nantawan Therdthai;Wannasawat Ratphitagsanti
Chinnatat Piyawanitpong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of process and hydrocolloid on properties of tapioca starch-sucrose system
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Rungnaphar Pongsawatmanit;Wannasawat Ratphitagsanti
Duanggamol Jullapanya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,439
รวม 3,439 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 33,244 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 15 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 8 ครั้ง
รวม 33,267 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.136
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104