แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The optimization of aerobic bacteria inactivation in Tilapia (Oreochromis niloticus) fillets using micro-nano bubbles of carbon dioxide and shelf-life extension

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Engineering
Email : pattama.n@eat.kmutnb.ac.th

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Engineering
Email : anurak.p@eng.kmutnb.ac.th
keyword: Aerobic bateria.
LCSH: Nile tilapia -- Microbiology.
; Response Surface Methodology.
LCSH: Microbubbles.
LCSH: Microbial inactivation.
Abstract: This study aims to examine the influence of NaOCl, NaCl and contact time on the inactivation of aerobic bacteria in tilapia fillets treated with micro-nano bubbles of CO2 (CO2 MNB) in a washing process of fish fillets, and compared to soaking with tap water and untreated fillets for their shelf-life extensions. Response surface methodology (RSM) with a central composite design was used to compare and predict of the inactivation effects. The fish fillets were soaked in a NaOCl solution before washing with a NaCl solution and CO2 MNB produced from an MNB generator system, maintaining the liquid temperature in the range of 4-7 degree celsius for all experiments. According to the regression analysis from the experimental design, aerobic bacteria inactivation was reduced by 1.509 log CFU/g at 100 mg/L NaOCl, 10 percent w/v NaCl, and a contact time of 32 min with CO2 MNB. The experimental value of the reduction of aerobic bacteria by 1.503 ± 0.009 log CFU/g (before washing 5.623 log CFU/g; after washing 4.120 log CFU/g) was found after treatment under the aforementioned condition. The number of aerobic bacteria counted on the tilapia fillets treated with the upper condition after being stored at 4 ± 2 degree celsius for 7 d was below the acceptable limits, but untreated and treated with tap water had bacteria counts exceeding the upper microbial limit (6 log CFU/g). The combined results showed that the NaOCl, NaCl solution and CO2 MNB treatment could extend the storage time by more than 7 d."
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2025
Modified: 2568-04-21
Issued: 2025-04-21
BibliograpyCitation : APPLIED SCIENCE AND ENGINEERING PROGRESS. vol. 18, no. 1 (Jan.-Mar. 2025), p. 1-12.
eng
©copyrights
RightsAccess:
ใช้เวลา
0.014258 วินาที

Pattama Naewkanya.
Title Contributor Type
The optimization of aerobic bacteria inactivation in Tilapia (Oreochromis niloticus) fillets using micro-nano bubbles of carbon dioxide and shelf-life extension
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pattama Naewkanya.;Anurak Petiraksakul.

บทความ/Article
Anurak Petiraksakul.
Title Contributor Type
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,670
รวม 3,670 คน

More info..
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.136
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.10