แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Production and characterization of cellulose powders from brewery' spent grain

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Applied Science

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Faculty of Applied Science
Email : sasithorn.k@sci.kmutnb.ac.th
keyword: Spent grains
LCSH: Cellulose
; Food processing byproducts
LCSH: Brewery wastes
; Sustainable materials
LCSH: Powders
LCSH: Biomass conversion
LCSH: Renewable natural resources
Abstract: Brewery Spent Grain (BSG) is a byproduct of the brewing industry, primarily consisting of cellulose, hemicellulose, lignin, and protein sourced from malted barley. Although often discarded as waste, BSG holds untapped potential as animal feed and contains valuable cellulose, which is applicable across various industries like food, pharmaceuticals, and cosmetics. This study aims to optimize the extraction process to produce cellulose from BSG. We used the Box-Behnken Design to find the best combination of three important factors to get the most cellulose: temperature (90–100 °C), alkaline concentration (1–2% w/v NaOH), and extracting time (1-3 h). The extracted cellulose samples were then bleached with H2O2 at 70 °C for 40 min, followed by washing and drying to obtain pure cellulose powders. The result found that the cellulose yield was 10.89 with 60.32% crystallinity under 1.69% w/v alkaline concentration at 100 °C and 1 hour of extracting time. The assessment of the structural features and bonds, with a particular emphasis on eliminating undesirable components of lignin and hemicellulose via Fourier transform infrared (FT-IR) analysis, It was revealed that a strong, sharp lignin stretching vibration positioned at 1633 cm-1 (C=stretching) of lignin was reduced by 34.70% compared with the untreated BSG. 11% reductions of lignin (aromatic skeletal vibration) and hemicellulose (COO-stretching) were also observed. These purified cellulose powders were further analyzed using X-ray diffraction (XRD) to determine crystallinity and obtained 59.22% cellulose purity, while the cellulose powder standard gained 65.85% of crystallinity. This research contributes to the value-added of BSG and its potential integration into the wider food industry, opening new possibilities for its use beyond traditional waste disposal
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2024
Modified: 2024-12-09
Issued: 2024-12-09
BibliograpyCitation : In Kasetsart University. Faculty of Science. The Pure and Applied Chemistry International Conference 2024 (PACCON 2024) (pp.953-957). Bangkok : Kasetsart University, 2024
eng
©copyrights
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PACCON 2024pp.953-957.pdf 557.26 KB
ใช้เวลา
0.024232 วินาที

Kawalee Kumpangnil
Title Contributor Type
Production and characterization of cellulose powders from brewery' spent grain
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Kawalee Kumpangnil;Sasithorn Kongruang

บทความ/Article
Sasithorn Kongruang
Title Contributor Type
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,556
รวม 3,556 คน

More info..
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.10