แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Causal Model of Transformational Leadership, Organizational Learning, Absorptive Capacity, and Organizational Innovation of the Food Manufacturing Industry in Thailand
แบบจำลองเชิงสาเหตุของภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลง องค์การแห่ง การเรียนรู้ ความสามารถในการดูดซับ และองค์การแห่งนวัตกรรมของอุตสาหกรรมการผลิตอาหารในประเทศไทย

Organization : Rajamangala University of Technology Thanyaburi. Faculty of Business Administration. Program in Business Administration
keyword: transformational leadership
ThaSH: Organization change
Classification :.LCCS: HD 58.8
; organizational learning
ThaSH: Organization
; absorptive capacity
; organizational innovation
Abstract: The food industrial sector is crucial for the Thai economy for serving domestic and global demand. Firms operating in this sector have linkages along the entire supply chain from the agricultural sector, component manufacturing sector, through to the logistics and export sectors. Moreover, their innovations have played an important part in the further overall advancement of this business sector and transformational leadership is a key determinant to adopt innovation appropriately to specific firms in a particular industry. The objectives of this research were: 1) to verify the indirect effect of transformational leadership on organizational innovation through absorptive capacity as a mediator and organizational learning as a moderator of the food manufacturing industry in Thailand, and 2) to examine the influence of organizational learning as a moderator together with the influences of transformational leadership and absorptive capacity on organizational innovation of the food manufacturing industry in Thailand This research applied quantitative research by the Moderated-Mediation Model to evaluate the empirical results. The populations were medium and large firms in the food manufacturing industry. A sample of employees, who work in product and process development of 200 firms in food industrial sectors were drawn from The Office of SMEs Promotion (OSMEP), using a stratified sampling method. In addition, in-depth interviews of experts and managers concerned with innovation in the food manufacturing industry were used to confirm the results of the hypothesis tested. The results of this research indicated that transformational leadership had an influence on organizational innovation with organizational learning and absorptive capacity as related variables, such that: 1) organizational learning moderates the mediating effect of realized absorptive capacity on the relationship between transformational leadership and organizational innovation, and 2) the relationship between transformational leadership and realized absorptive capacity is moderated by organizational learning while the relationship between potential absorptive capacity and organizational innovation is moderated by organizational learning.
Abstract: อุตสาหกรรมการผลิตอาหารในประเทศไทยเป็นอุตสาหกรรมที่มีความสำคัญต่อระบบ เศรษฐกิจของไทยเพราะเป็นการผลิตอาหารเพื่อรองรับกับความต้องการของคนภายในประเทศตลอดจน คนทั่วโลก บริษัทในอุตสาหกรรมการผลิตอาหารนั้นมีการเชื่องโยงกลุ่มธุรกิจทั่วทั้งห่วงโซ่อุปทานเข้า ด้วยกัน ตั้งแต่ภาคเกษตรกรรม ภาคการผลิต ภาคโลจิสติกส์และภาคการส่งออก ซึ่งมีนวัตกรรมเป็น บทบาทสำคัญในการนำพาให้ธุรกิจก้าวหน้าต่อไป โดยมีภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลงเป็นปัจจัยที่สำคัญใน การนำนวัตกรรมมาปรับใช้ให้เหมาะสมกับบริบทของบริษัท ในการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์คือ 1) เพื่อ ตรวจสอบอิทธิพลทางอ้อมของภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลงที่ส่งผลต่อการเป็นองค์การแห่งนวัตกรรมโดย มีความสามารถในการดูดซับเป็นตัวแปรส่งผ่าน และการเป็นองค์การแห่งการเรียนรู้เป็นตัวแปรกำกับ ของอุตสาหกรรมการผลิตอาหารในประเทศไทย 2) เพื่อพิจารณาอิทธิพลขององค์การแห่งการเรียนรู้ซึ่ง เป็นตัวแปรกำกับ กับภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลงและความสามารถในการดูดซับส่งอิทธิพลต่อการเป็น องค์การแห่งนวัตกรรมของอุตสาหกรรมการผลิตอาหารในประเทศไทย การวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงปริมาณ มีการประยุกต์ใช้แบบจำลองการไกล่เกลี่ยและการ กลั่นกลองเพื่อหาผลลัพธ์เชิงประจักษ์ ประชากรที่ใช้ในการศึกษาครั้งนี้ คือ บริษัทขนาดกลางและขนาด ใหญ่ของอุตสาหกรรมการผลิตอาหารในประเทศไทย โดยทำการเก็บตัวอย่าง จากพนักงานที่ทำงาน หน้าที่ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์และกระบวนการผลิตจำนวน 200 บริษัทที่อยู่ในนสำนักงานส่งเสริม วิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อม (สสส.) นอกจากนี้ยังมีการสัมภาษณ์เชิงลึกจากผู้เชี่ยวชาญและ ผู้จัดการที่เกี่ยวข้องกับนวัตกรรมในอุตสาหกรรมการผลิตอาหารเพื่อเป็นการยืนยันผลการทดสอบ สมมติฐาน ผลจากการวิจัยพบว่า ภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลงส่งผลต่อการเป็นองค์การแห่งนวัตกรรมโดย มีการเป็นองค์การแห่งการเรียนรู้ และความสามารถในการดูดซับขององค์การเป็นตัวแปรเชื่อมโยงใน ความสัมพันธ์นั้น กล่าวคือ 1) การเป็นองค์การแห่งการเรียนรู้จะเป็นตัวแปรกำกับในตัวแปรส่งผ่านซึ่งคือ ความสามารถในการดูดซับเชิงประยุกต์ใช้ขององค์การ ส่งผลต่อความสัมพันธ์ระหว่างภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลงและการเป็นองค์การแห่งนวัตกรรม 2) ความสัมพันธ์ระหว่างภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลง และความสามารถในการดูดซับเชิงประยุกต์ใช้ขององค์การได้รับการกำกับจากการเป็นองค์การแห่งการเรียนรู้ รวมถึงความสัมพันธ์ระหว่างความสามารถในการดูดซับเชิงศักยภาพขององค์การและการเป็น องค์การแห่งนวัตกรรมก็ได้รับการกำกับจากการเป็นองค์การแห่งการเรียนรู้เช่นกัน
Rajamangala University of Technology Thanyaburi. Office of Academic Resource and Information Technology
Address: PATHUM THANI
Email: elibrary@mail.rmutt.ac.th
Role: Faculty advisor
Created: 2021
Modified: 2025-10-02
Issued: 2023-09-15
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: THE HD 58.8 .S27
eng
©copyrights Rajamangala Univetsity of Technology Thanyaburi
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 RMUTT-175399.pdf 2.6 MB7 2025-07-12 11:41:21
ใช้เวลา
0.020751 วินาที

Nuanluk Sangperm
Title Contributor Type
Causal Model of Transformational Leadership, Organizational Learning, Absorptive Capacity, and Organizational Innovation of the Food Manufacturing Industry in Thailand
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Nuanluk Sangperm
Chanongkorn Kuntonbutr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chanongkorn Kuntonbutr
Title Creator Type and Date Create
The Relationships among Perceived Employer Branding, Employee Engagement, and Discretionary Effort in the Petroleum Industry
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Associate Professor Chanongkorn Kuntonbutr;Associate Professor Panisa Mechinda
Piyachat Burawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
The relationships among job demands, work engagement, and turnover intentions in the context of different levels of perceived organizational support
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Associate Professor Chanongkorn Kuntonbutr;Associate Professor Panisa Mechinda
Thanawatdech Thirapatsakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effects of innovativeness and learning orientation on firm performance
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Norarat Runkawee
วิทยานิพนธ์/Thesis
A resource-based view approach on mediating effect of logistics integration capabilities on firm performance: an empirical study on the food processing industry in Thailand
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr;Natnarong Jaturat
Narongchai Kitrangsikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The utilization of radio frequency identification (RFID) on operational performance through supply chain management and logistics performance of automotive industry
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Natnarong Jaturat;Chanongkorn Kuntonbutr
Sirichai Kingsida
วิทยานิพนธ์/Thesis
The impact of human resource development and continouous improvement on performance improvement in the steel industry
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Chanakan Chavaha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determinants of Export Performance: A Case Study of Gems and Jewelry Industries in Thailand
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Nutnapha Lekhawichit
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Influence of Technology-Organization-Environment (TOE) Framework on Firm Performance with ERP Cycle Implementation
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Natnarong Jaturat;Chanongkorn Kuntonbutr
Janjira Deelert
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Role of New-Genre Leadership, Good Organizational Citizenship Behavior, and Leader-Member Exchange on Project Success
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Thadsuang Boonyathikarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of ERP System and Demand and Supply Environments on Supply Chain Performance with Information Integration and Information Capabilities
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Natnarong Jaturat;Chanongkorn kuntonbutr
Chanphen Tonsakun-Aree
วิทยานิพนธ์/Thesis
Impact of Post-Purchase Brand Touchpoints on Customer Brand Engagement and Repurchase Intention: The Mediating Role of Relationship Quality and Self-Brand Connection
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Surasak Suthongwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Causal Model of Transformational Leadership, Organizational Learning, Absorptive Capacity, and Organizational Innovation of the Food Manufacturing Industry in Thailand
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Nuanluk Sangperm
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mediating effect of technology acceptance and self-efficacy in the relationships among transformational leadership, charismatics leadership, and service quality in primary healthcare provision units
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr
Ratsanan na kalasindhu
วิทยานิพนธ์/Thesis
A development of strategic management model of small and medium enterprises in the automotive parts industry in Thailand
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี
Chanongkorn Kuntonbutr;Khahan Na-Nan
Suthisa Juntarbutra
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,229
รวม 3,235 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 121,133 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 34 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 6 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 2 ครั้ง
รวม 121,202 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.132
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104