แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effects of dietary red yeast (Sporidiobolus pararoseus) as a substitute for antibiotics on productive performance, egg quality, and small intestinal histology of laying hens
ผลของการใช้ยีสต์แดง (Sporidiobolus pararoseus) เป็นสารทดแทนยาปฏิชีวนะในอาหารต่อสมรรถภาพการผลิตคุณภาพไข่และสัณฐานวิทยาลำไส้เล็กของไก่ไข่

ThaSH: Yeast as feed
ThaSH: Zoological sciences
ThaSH: Antibiotics
ThaSH: Intestine, Small -- Morphology
Abstract: Nowadays, the industrial poultry production has focused more on the safety of their products, especially the contaminants from feedstuffs, such as mycotoxin and pesticides etc., The residue from animal production using antibiotic as growth promoters (AGPs) may cause some problems of antimicrobial resistance (AMR) in human and animals. Red yeast (Sporidiobolus pararoseus) has a cell wall consist of B- glucan and manno-oligosaccharides, as well as pigments from carotenoids that may be suitable for using to substitute AGPs. Therefore, the objectives of this research were to study the effect of red yeast to substitute AGPs in laying hen diets on productive performance, egg quality, and small intestinal histology. A total of 576 heads of 22-wk- old laying hen were distributed into 6 groups as follows: control diet (CON), CON with antibiotic (AGP), and CON supplemented with red yeast 0.5 (RY0.5), 1.0 (RY1.0), 2.0 (RY2.0) and 4.0 g/kg of diet (RY4.0) respectively. The experiment was conducted for 38 weeks. The results showed that RY2.0 groups had significantly higher final body weight (P<0.001) compared with the others, but had no significantly compared with RY4.0 and AGP groups. The red yeast supplementation improved the egg shape index (P<0.05), haugh unit (P<0.001), and the yolk colour (P<0.05) as well as yolk cholesterol (P<0.001). The red yeast supplementation at 4.0 g/kg increased villus height and villus width in duodenal (P<0.05). Moreover, villus width no significant difference compared with the AGP. In laying hens fed red yeast on crypt depth, crypt area, and muscularis mucosae thickness decreased (P<0.05). In addition, supplementation of red yeast improved villus height/crypt depth in duodenal (P<0.001). The red yeast supplementation at 4.0 g/kg increased villus height, villus width, crypt depth, and crypt area in jejunal compared with the other groups (P<0.001). However, supplementation of AGP increased muscularis mucosae thickness compared with the CON and RY (P<0.001). In ileal, laying hen fed RY0.5 decreased villus height and villus width (P<0.01) as well as laying hens fed RY0.5, 1.0, and 2.0 decreased crypt depth (P<0.05). Further, RY2.0 and RY4.0 improved villus height/crypt depth in ileal (P<0.001) while RY 1.0 decreased crypt area (P<0.001) fed laying hens. In addition, supplementation with red yeast decreased muscularis mucosae thickness (P<0.05). Villus and crypt cell proliferations in duodenal when red yeast supplementation at 1.0, 2.0, and 4.0 g/kg in laying hens diet (P<0.001). It can be concluded that red yeast supplementation at 2.0 and 4.0 g/kg of diet improved performance, egg quality, and small intestinal histology which can substitute AGP in layer hens.
Chiang Mai University. Library
Address: CHIANG MAI
Email: cmulibref@cmu.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Role: Advisor
Created: 2022
Modified: 2023-07-20
Issued: 2023-07-20
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Animal Science
©copyrights Chiang Mai University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 610831055.pdf 2.03 MB
ใช้เวลา
0.040338 วินาที

Chanidapha Kanmanee
Wanaporn Tapingkae
Title Creator Type and Date Create
Effects of dietary red yeast (Sporidiobolus pararoseus) as a substitute for antibiotics on productive performance, egg quality, and small intestinal histology of laying hens
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wanaporn Tapingkae;Tossapol Moonmanee;Montri Punyatong
Chanidapha Kanmanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Tossapol Moonmanee
Title Creator Type and Date Create
Effects of concentrate supplementation on growth performance and response to estrous synchronization of local goats in Laos
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Choke Sorachakula;Saowaluck Yammuen-Art;Tossapol Moonmanee)
Bounthiem Bouasavanh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Reduction of Y Chromosome Spermatozoa by Cytotoxic reaction in white Lamphun cattle
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Pisoot Niumsup;Petai Pongpiachan;Supamit Mekchay;Korawan Sringarm;Tossapol Moonmanee
Sirikron Dumrongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of Dietary Red Yeast (Sporidiobolus pararoseus) Supplementation on Productive Performance, Small Intestinal Histology, and Cecal Microflora of Laying Hens
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Prapakorn Tarachai;Wanaporn Tapingkae;Tossapol Moonmanee;Mongkol Yachai
Phakawat Yindee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of dietary red yeast (Sporidiobolus pararoseus) as a substitute for antibiotics on productive performance, egg quality, and small intestinal histology of laying hens
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wanaporn Tapingkae;Tossapol Moonmanee;Montri Punyatong
Chanidapha Kanmanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of reproductive physiological response to short-term progesterone-based protocol following gene expression analysis in repeat-breeder dairy cows
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Tossapol Moonmanee;Raktham Maktrirat;Julakorn Panatuk
Punnawut Yama
วิทยานิพนธ์/Thesis
Montri Punyatong
Title Creator Type and Date Create
Effects of dietary red yeast (Sporidiobolus pararoseus) as a substitute for antibiotics on productive performance, egg quality, and small intestinal histology of laying hens
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wanaporn Tapingkae;Tossapol Moonmanee;Montri Punyatong
Chanidapha Kanmanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of Perilla (Perilla frutescens) meal in broiler and finishing swine feed for enhancing Omega-3 fatty acid in meat
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sunchai Jaturiasitha;Montri Punyatong;Winai Yothinsirikul
Napatsorn Montha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,681
รวม 1,683 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 58,332 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 18 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 15 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 58,371 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.132
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46