Evaluation of morphological traits correlating with hydrocyanic acid in root, fresh root yield and harvest index of cassava hybrids used as materials in food industry
Abstract:
ในการปรับปรุงพันธุ์มันสําปะหลังให้ได้ผลผลิตสูงและมีปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกในหัวต่ำเพื่อใช้เป็นวัตถุดิบในอุตสาหกรรมอาหารนั้น มีข้อจํากัดในด้านการประเมินผลผลิตและ ปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกในหัวในช่วงขุดเก็บเกี่ยวที่อายุ 12 เดือน ดังนั้นหากสามารถประเมินลักษณะเชิงคุณภาพและปริมาณที่สัมพันธ์กับปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกในหัวและผลผลิตหัวของลูกผสมมันสําปะหลังได้ก่อนช่วงขุดเก็บเกี่ยวจะช่วยลดระยะเวลาในการปรับปรุงพันธุ์ลงได้ การประเมินนี้ใช้ลูกผสมมันสําปะหลัง 747 ลูกผสม และพันธุ์เปรียบเทียบ 6 พันธุ์ ซึ่งเป็นพ่อแม่พันธุ์ของลูกผสม วางแผนปลูกแบบแถวเดี่ยวโดยปลูกสายพันธุ์ละหนึ่งแถว พบว่า ผลผลิตหัวสดไม่มี สหสัมพันธ์กับปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกในหัวนั้น ทําให้มีโอกาสที่จะได้ลูกผสมมันสําปะหลังที่มี ผลผลิตสูงและปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกต่ำ และจากสหสัมพันธ์ระหว่างความสูงต้นที่อายุ 3, 5, 7 และ 9 เดือนหลังปลูก กับความสูงต้นที่อายุ 11 เดือนหลังปลูกมีสหสัมพันธ์กันในเชิงบวก สามารถนําไปประเมินการเจริญเติบโตทางลําต้นของมันสําปะหลังได้ตั้งแต่อายุ 5-7 เดือนหลังปลูก ขณะที่การใช้ลักษณะเชิงคุณภาพ (ลักษณะประจําพันธุ์) ในการจําแนกแบ่งกลุ่มผลผลิตหัวสด ดัชนีเก็บเกี่ยว และปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกในหัว มีบางลักษณะที่ไม่สัมพันธ์กับผลการ วิเคราะห์ที่มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสําคัญระหว่างกลุ่ม จากงานวิจัยนี้ จึงสรุปได้ว่าไม่ สามารถใช้ลักษณะเชิงคุณภาพทั้ง 9 ลักษณะที่ใช้จําแนกแบ่งกลุ่มในการประเมินผลผลิตหัวสด ดัชนีเก็บเกี่ยว และปริมาณกรดไฮโดรไซยานิกในหัวก่อนการขุดเก็บเกี่ยวผลผลิตเพื่อลดระยะเวลาในการคัดเลือกลูกผสมได้
In the cassava breeding project for high root yield and low hydrocyanic acid content (HCN content) in root for using as a material in food industries, the limitation of root yield and HCN content evaluation is that they must be measured at harvesting time, 12 months after planting (MAP). Therefore, if other qualitative and quantitative traits can be evaluated and studied to find correlations with root yield and HCN content in root of cassava hybrids, they can be used for indirect evaluation of root yield and HCN content in root before harvesting time. In this research, 747 cassava hybrids and 6 check cultivars which are the parents of hybrids were planted in single row for clonal selection trial. It was found that fresh root yield did not correlate with HCN content in root. Thus, there is an opportunity to breed for high fresh root yield and low HCN content of cassava hybrids.The correlation among plant height at 3, 5, 7 and 9 MAP and height at 11 MAP were positively correlated. Therefore, cassava height can be evaluated during 5 to7 MAP to estimate the height at 11 MAP.For using the qualitative trait (plant type) to select fresh root yield, harvest index and HCN content in root, there were some selected lines which had qualitative traits which were not associate with the expected groups which had different mean comparison to other groups. From this research it can be concluded that total 9 qualitative traits can not be used to evaluate fresh root yield, harvest index and hydrocyanic acid in root before harvesting to reduce the duration of cassava hybrids selection.