แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Preparation and characterization of tapioca starch-chitosan hybrid material by non-solvent precipitation method

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th

keyword: Tapioca starch - Chitosan - Non-solvent precipitation - Hybrid material
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Tapioca starch
ThaSH: Chitosan
ThaSH: Precipitation (Chemistry)
Abstract: Tapioca starch has potential application in agriculture, foods, pharmaceuticals, and cosmetics. However, tapioca starch has high moisture absorption and microbial contamination. Hybridization of tapioca starch with chitosan is an alternative method for modification of its properties. In this work, tapioca starch-chitosan hybrid material was prepared by precipitation method. Ethanol was used as anti-solvent agent. The characteristics of tapioca starch-chitosan hybrid material (TS-CSP) were investigated by DSC, FT-IR, TGA, XRD, and SEM techniques. TS-CSP exhibited quite similar thermal stability to tapioca starch evaluated by TGA. DSC result showed new compound was formed. FT-IR techniques showed the interaction between hydroxyl group of tapioca starch and amino group of chitosan molecule. SEM image of the TS-CSP showed round and polygonal shape with thin layer of chitosan film on its surface. XRD pattern of TS-CSP showed an A-type starch diffraction peak with less crystalline structure after being mixed with amorphous chitosan. Moreover, TS-CSP has anti-bacterial property studied by disk diffusion method. It showed inhibition effect against S. aureus TISTR 746, E. coli TISTR 527, and P. aeruginosa TISTR 1287 with inhibition zone of 8, 8, and 9 mm, respectively.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-12
Issued: 2021-10-12
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2019) 5 (Spcl. Iss.): 94-98
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2019-v05-p94-98.pdf 1.02 MB1 2024-05-28 23:55:36
ใช้เวลา
0.02093 วินาที

Apinyaporn Boonsakulthongchai
Title Contributor Type
Preparation of hybrid material from tapioca starch and chitosan
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Apinyaporn Boonsakulthongchai;Ampa Jimtaisong

บทความ/Article
Preparation of hybrid material from starch and chitosan for cosmetic application
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Apinyaporn Boonsakulthongchai
Ampa Jimtaisong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of tapioca starch-chitosan hybrid material by non-solvent precipitation method
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Apinyaporn Boonsakulthongchai;Ampa Jimtaisong

บทความ/Article
Ampa Jimtaisong
Title Contributor Type
Research report preparation of laccaic acid lake pigment from lac dye for color cosmetics
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Ampa Jimtaisong

งานวิจัย/Research report
Full report development and stability of surfactant-free emulsion
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Ampa Jimtaisong
Mae Fah Luang University
งานวิจัย/Research report
Development of cosmetic emulsion containing Pandanus odoratissimus extract
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Ampa Jimtaisong
Mae Fah Luang University
งานวิจัย/Research report
Preparation of hybrid material from tapioca starch and chitosan
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Apinyaporn Boonsakulthongchai;Ampa Jimtaisong

บทความ/Article
Stabilization of surfactant-free cosmetic emulsion
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Ampa Jimtaisong;Phatthilakorn Chamnanpuen;Sirirat Mookriang;Lucksanee Wongkom;Nisakorn Saewan

บทความ/Article
Preparation and characterization of tapioca starch-chitosan hybrid material by non-solvent precipitation method
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Apinyaporn Boonsakulthongchai;Ampa Jimtaisong

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 10
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,337
รวม 3,347 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 356,350 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 308 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 253 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 30 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 15 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 6 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 4 ครั้ง
รวม 356,966 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.132
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.214