แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Antioxidants composition, antioxidant activities and storage stability of pigmented rice brans and their application as food ingredient in wheat bread
องค์ประกอบของสารต้านอนุมูลอิสระ กิจกรรมของสารต้านอนุมูลอิสระ และเสถียรภาพระหว่างการเก็บรักษาของรำจากข้าวสี และการประยุกต์ใช้รำจากข้าวสีในขนมปัง

LCSH: Rice bran
LCSH: Antioxidant
LCSH: Phenolic acids
Abstract: One red rice and 3 black rice samples were identified and quantified their antioxidant compounds compared with normal rice in different milling fractions. Bran was the milling fraction containing major portion of rice antioxidants. On average, bran contained 7 and 62 times of total antioxidants content higher than unmillled and milled fraction, respectively. The antioxidants content in black rice was higher than in red and normal rice. The highest antioxidant content was found in black rice bran no.1. The major anthocyanins of pigmented rice were cyanidin-3-glucoside and peodinin-3-glucoside. Cyanidin-3-glucoside was the major anthocyanin found in all pigmented rice samples, the percentage of which was 90-95% (except black rice no.2; 58%). Most of phenolic acids in rice were bound phenolic. Six phenolic acids were detected in this study including gallic, protocatechuic, hydroxybenzoic, p-coumaric, ferulic, and sinapic acids. Black rice contained higher contents of protocatechuic and hydroxybenzoic acids than red and normal rice. The methanolic extracts of rice bran samples showed high antioxidant activities in all measurements which were the determination of DPPH radical scavenging activity, reducing power and lipid peroxidation inhibition. The antioxidant effects of pigmented rice are related to their phenolic pigments in the bran. Rice brans were studied for their potential as food used by adding into wheat bread. Brans from normal, red and black rice no.1 were selected to substitute with wheat flour at 5 and 10%, compared with traditional bread as a control. Addition of rice bran increased G’ (storage modulus) and G” (loss modulus) of bread doughs and also decreased the deformation of creep test. All wheat bread added rice bran (WRB) showed higher antioxidant activities than control. Rice antioxidants were retained in bread after baking especially γ-oryzanol which lost only 16-34% by baking. Cyanidin-3-glucoside was detected in black rice bran added breads and lost by 82-89% after baking. 5%WRB showed no adverse effect on baking qualities. However, addition of rice bran at 10% reduced specific volume and increased crumb firmness of final bread products. Stabilization of rice bran by using opened steam heating was able to deactivate lipase enzyme in rice bran and after 2 months of storage, stabilized rice bran contained <10% of free fatty acid. Stabilization destroyed rice bran antioxidants especially black rice bran which lost 80-100% of their anthocyanins. During storage at ambient temperature in cloth bags, α-tocopherol showed the highest degradation rate constant as compared to other antioxidants. Black rice bran retained high antiradical and antioxidant activities throughout the storage at ambient temperature.
Abstract: งานวิจัยนี้ได้หาเอกลักษณ์และวิเคราะห์ปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระของตัวอย่างข้าวแดง1พันธุ์ และข้าวดำ 3 พันธุ์เปรียบเทียบกับข้าวปกติ ในส่วนการขัดสี (milling fractions) ที่แตกต่างกัน พบว่า ในส่วนของรำข้าวมีปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระสูงสุด และสูงกว่าส่วนของข้าวกล้องและข้าวขาว 7 และ 62 เท่า ตามลำดับ ปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระในข้าวดำสูงกว่าข้าวแดงและข้าวปกติ โดยรำจากข้าวดำเบอร์1 มีสารต้านอนุมูลอิสระสูงสุด สารแอนโทไซยานินหลักในข้าวสีทุกตัวอย่างคือ cyanidin-3-glucoside และpeonidin-3-glucoside โดยพบว่า cyanidin-3-glucoside ซึ่งพบ 90-95% (ยกเว้นข้าวดำเบอร์ 2 พบ 58%) เป็นสารแอนโทไซยานินส่วนใหญ่ในข้าวสี นอกจากนั้นยังพบว่ากรดฟีนอลิกในข้าวส่วนใหญ่เป็นกรดฟีนอลิกที่ยึดเกาะกับองค์ประกอบอื่น ซึ่งกรดฟีนอลิกที่จำแนกได้ทั้ง 6 ได้แก่ gallic, protocatechuic, hydroxybenzoic, p-coumaric, ferulic, และ sinapic acids ข้าวดำมี protocatechuic และ hydroxybenzoic acids สูงกว่าข้าวแดงและข้าวปกติ เมื่อนำตัวอย่างข้าวมาสกัดด้วยเมทานอลและนำไปวิเคราะห์กิจกรรมของสารต้านอนุมูลอิสระพบว่า สารสกัดจากรำข้าวมี DPPH radical scavenging, reducing power และ lipid peroxidation inhibition สูง เมื่อทดลองนำรำข้าว ได้แก่ รำข้าวแดง รำข้าวดำเบอร์1และรำข้าวปกติมาเสริมในขนมปังโดยทดแทนแป้งสาลีที่ 5 และ 10% โดยมีขนมปังปกติเป็นตัวอย่างควบคุม พบว่าการเสริมรำข้าวเพิ่ม G’(storage modulus) G” (loss modulus) ของโดขนมปัง และลด deformation ของการทดสอบ creep test ขนมปังเสริมรำข้าวทุกตัวอย่างมีกิจกรรมของสารต้านอนุมูลอิสระสูงกว่าตัวอย่างควบคุม และยังพบสารต้านอนุมูลอิสระจากรำข้าวในขนมปังหลังการอบ โดยเฉพาะอย่างยิ่ง แกมม่าโอรีซา-นอลที่สูญเสียเพียง 16-34% หลังการอบ และยังพบสาร cyanidin-3-glucoside ในขนมปังเสริมรำข้าวดำแต่สูญเสีย 82-89% หลังการอบ การเสริมรำข้าวที่ 5% ไม่ทำให้เกิดผลเสียต่อคุณภาพขนมปังอย่างไรก็ตามเมื่อเสริมรำข้าวที่ 10% ลด specific volume และเพิ่ม crumb firmness ของผลิตภัณฑ์ การคงสภาพรำข้าวโดยการให้ความร้อนด้วยไอน้ำสามารถยับยั้งเอนไซม์ไลเปส และพบว่ารำข้าวมีกรดไขมันอิสระน้อยกว่า 10% หลังเก็บรักษานาน 2 เดือน การคงสภาพรำข้าวดำทำลายสารแอนโทไซยานิน 80-100% ในระหว่างการเก็บรักษารำข้าวในถุงผ้าในอุณหภูมิห้อง แอลฟ่าโทโคฟี-รอลมีค่าอัตราการสลายตัวสูงสุดเมื่อเทียบกับสารต้านอนุมูลอิสระอื่น
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2010
Modified: 2020-04-23
Issued: 2020-04-23
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59258
eng
Descipline: Food Technology
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Thunnop Laokuldilok.pdf 4.72 MB3 2022-07-20 12:52:29
ใช้เวลา
0.021272 วินาที

Thunnop Laokuldilok
Title Contributor Type
Antioxidants composition, antioxidant activities and storage stability of pigmented rice brans and their application as food ingredient in wheat bread
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thunnop Laokuldilok

Vanna Tulyathanl
Shoemaker, Charles F.
Sakda Jongkaewwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Vanna Tulyathanl
Title Creator Type and Date Create
Antioxidants composition, antioxidant activities and storage stability of pigmented rice brans and their application as food ingredient in wheat bread
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Vanna Tulyathanl;Shoemaker, Charles F.;Sakda Jongkaewwattana
Thunnop Laokuldilok
วิทยานิพนธ์/Thesis
Shoemaker, Charles F.
Title Creator Type and Date Create
Antioxidants composition, antioxidant activities and storage stability of pigmented rice brans and their application as food ingredient in wheat bread
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Vanna Tulyathanl;Shoemaker, Charles F.;Sakda Jongkaewwattana
Thunnop Laokuldilok
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sakda Jongkaewwattana
Title Creator Type and Date Create
Socio-economic evaluation of food crop production technology in the Yunnan upland management project
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Benchaphun Ekasingh;Phrek Gypmantasiri;Kamol Ngamsomsuke;Sakda Jongkaewwattana
Zhang, Jinfeng
วิทยานิพนธ์/Thesis
Modeling of sugarcane flowering
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Attachai Jintrawet;Sakda Jongkaewwattana;Methi Ekasingh;Preecha Prammanee
Sarinthip Promrit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rice pest management practices on population dynamics of green leafhopper [Nephotettix virescens(Distant)] and its natural enemies
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Manas Titayavan;Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri;Sanit Ratanabhumma
Ker Monthivuth
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Performance of soybean on low phosphorus acid soil in the northern mountainous region of Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Benjavan Rerkasem;Manas Sanmaneechai;Rojarae Noppakoonwong;Sakda Jongkaewwattana
Nguyen Xuan Cu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of genotype, nitrogen fertilizer rate and time of drainage on yield, milling quality and economic returns of rice production
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Suthat Julsrigival;Benchapun Shinawatra;Phrek Gypmantasiri
Somchit Opastrakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of phosphorous fertilizer and lime on peanut yield improvement in hilly zone of Thua Thien Hue province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri;Tavatchai Radanachaless;Pattana Jierwiriyapant
Hoang, Thi Thai Hoa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Constraints to maize productivty in rainfed Area of Son La Province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Phrek Gypmantasiri;Sakda Jongkaewwattana;Laxmi Worachai;Minh Ha Hoang, Fagerstrom
Nguyen, Duy Phuong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Critical timing for weed control in maize and soybean intercropping systems
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Tavatchai Radanachaless;Pichit Thani;Sawit Meechoui
Somsamout Phongsavath
วิทยานิพนธ์/Thesis
Agro-economic assessment of irrigated and raineed lowland rice production in Thua Thien Hue province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Phrek Gypmantasiri;Aree Wiboopongse;Sakda Jongkaewwattana;Suthat Julsrigival
Nguyen Huu Hoa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Drought responses and nitrogen patitioning in maize genotypes under differen soil moisture regimes
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chuckree Senthong;Sakda Jongkaewwattana;Paibool Wivutvongvana;Dumnern Karladee;Arwooth Na Lampang
Somchai Boonpradub
วิทยานิพนธ์/Thesis
Use of cropgro model for soybean varietal selection in Hoa Binh Province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Attachai Jintrawet;Chanchai Sangchyoswat;Sawit Meechoui
Nguyen, Thi Chuc
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of peanut-corn intercropping system in the delta plain soil zone of Hue province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri;Benchaphun Ekasingh;Tavatchai Radanachaless
Nguyen, Thi Thanh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of phosphorous fertilizer on peanut yield improvement in coastal sandy soil zone of Hue province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gymantasiri;Benchaphun Ekasingh;Tavatchai Radanchaless
Duong, Viet Tinh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrogen fertilizer management for soybean in oxisol
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Benjavan Rerkasem;Chalermpone Sampet;Sakda Jongkaewwattana;Suthat Julsrigival
Tran, Thi Dinh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Off-season mango production systems in the Mekong Delta, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Tavatchai Radanachaless;Phrek Gypmantasiri;Sakda Jongkaewwattana;Kesinee Ramingwong
Tran, Van Hau
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sugarcane response to plant density using a fan design
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Attachai Jintrawet;Soonthorn Buranawiriyakul;Sakda Jongkaewwattana;Preecha Prammanee
Pradya Nasuriwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physiological responses of barley under waterlogging condition
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chuckree Senthong;Danai Boonyakiat;Sakda Jongkaewwattana;Dumnern Karladee;Boriboon Somrith
Sawit Meechoui
วิทยานิพนธ์/Thesis
Response of mungbean to phosphorous on yellow-red ferralitic soil in hilly zone of Thua Thien Hue province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri;Benchaphun Ekasingh;Tavatchai Radanachaless
Bui, Xuan Tin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sustainability assessment of rice-based cropping systems in Yamethin district, Myanmar
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chanchai Sangchyoswat;Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri
Khaing Khaing Htwe
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of chemical fertilizers and crop residues on productivity of rice-based cropping systems in Cambodia
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Chanchai Sangchyoswat;Sawit Meechoui
Poch Kep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors Affecting the Outbreak of Pine Caterpillar (Dendrolimus punctatus Walker) in Pine Forest of Thun Thien Hue Province, Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Attachai Jintrawet;Sunthorn Buranaviriyakul;Sakda Jongkaewwattana;Suwit Laohasiriwong
Ho Thanh Ha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Rice Yield Gap Analysis and Identification of Agronomic Measures for Increasing Rice Yield in Bhutan using CERES-Rice ModelMeasures for Increasing Rice Yield in Bhutan using CERES-Rice Model
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Attachai Jintrawet;Sakda Jongkaewwattana;Chanchai Sangchyoswat;Preecha Prammanee
Kailash Pradhan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Intercropping sesbania rostrata (Brem, and Obrem.) with rice
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Kanok Rerkasem;Benjavan Rerkasem;Sakda Jongkaewwattana;Chalermpone Sampet
Nguyen Ngoc De
วิทยานิพนธ์/Thesis
Calibration of genetic coefficients of paddy rice (Oryza sativa L.) for validation of the ceres-rice model in Northern Thailand
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Soonthorn Buranawiriyakul;Attachai Jintrawet;Phrek Gypmantasiri
Panya Mankeb
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of cropping system on sloping land in the Northern mountainous region of Viet Nam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri;Methi Ekasingh;Benchaphun Shinawatra
Phu, Van Hoang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of prawn harvesting management on yields and economic return of rice-prawn (Macrobrachium rosenbergii) system in the Mekong Delta of Viet Nam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Phrek Gypmantasiri;Aree Wiboonpongse;Sakda Jongkaewwattana;Methi Ekasingh
Tuyen, Quang Nguyen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Insect species diversity in monocultuare and mixed culture of mungbean-upland rice, mungbean-corn, mungbean-sesame and mungbeam-sorghum
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Manas Titayavan;Sakda Jongkaewwattana;Phrek Gypmantasiri;Thiti Budharugsa
Wel, Y Ksor
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of management strategies under risk and uncertainty of irrigated rice production systems
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Kamol Ngamsomsuke;Pichit Thani;Sakda Jongkaewwattana;Anan Polvatana
Teerachart Krataitong
วิทยานิพนธ์/Thesis
An Evaluation of the shifting cultivating system of the Baduy society in West Jawa using system modeling
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Benchaphun Shinawatra;Manu Seetisarn;Methe Ekasingh;Sakda Jongkaewwattana
Iskandar, Johan.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Rice quality in relation to fertilizer management and market prices in Yunnan
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Benjavan Rerkasem;Bechaphun Srinawatra;Suthat Julsrigival
Chen, Lijuan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of productivity, economic returns and cultural practices in wheat and barley production in Northern Thailand
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Benchaphun Shinawatra;Satiean Sriboonruang;Sakda Jongkaewwattana;Benjavan Rerkasem
Tippathorn Masjaroon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physico-chemical properties and cooking quality of freshly harvested paddy cv. Khao Dawk Mali 105 as affected by accelerated aging factors
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Sugunya Wongpornchai;Vanna Tulyathan;Sawit Meechoui;Boonmee Siri
Kraisri Pisithkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of farmers' criteria on management practice for flooded rice production system in deepwater rice area
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Laddawan Kunnoot;Attachai Jintrawet;Sakda Jongkaewwattana;Thaworn Onpraphai
Chitnucha Buddhaboon
บทความ/Article
Farmer strategies for insect pest management in Litchi production systems in Vietnam
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Tavatchai Radanachaless;Phrek Gypmantasiri;Sakda Jongkaewwattana;Anan Polthanee
Ngo, Viet Cuong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Vegetable and flower growers' awarenesson harmful effects of pesticides and the relationship to application practices in Pyin Oo Lwin Towship, Myanmar
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Phrek Gypmantasiri;Sakda Jongkaewwattana;Benchaphun Ekasingh
Theint Theint Aung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting adoption on soil conservation measures using organic materials in oil seed crops-based farming system at Magway township, central dry zone of Myanmar
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Phrek Gypmantasiri;Benchaphun Ekasingh;Sakda Jongkaewwattana
Ei Ei Cho
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rainfall variation on soil carbon dioxide efflux in wheat and peanut fields
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chuckrec Senthong;Suthat Julsrigival;Sakda Jongkaewwattana;Soontorn Khamyong;Sawit Meechoui
Chompunut Chayawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Growth and development of purple glutinous rice and the construction of its growth model
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Sugunya Wongpornchai;Sawit Meechoui;Dumnern Karladee;Prawit Puddhanon
Saibua Khempet
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of soil fertility in permanent planting stations in a no-till maize farming system practiced by small farm holders in Western Central Zimbabwe
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sawit Meechoui;Karl Stahr;Sakda Jongkaewwattana;Holger Fischer
Daniel Philip Blank
วิทยานิพนธ์/Thesis
Co-management in land demarcation for reducing conflicts from utilization of forest area : a case study of Mae Tia-Mae Tae Watershed, Chom Thong District, Chiang Mai Province
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sakda Jongkaewwattana;Somporn Sangawongse;Sidthinat Prabudhanitisarn;Panomsak Promburom;Chaowit Chomketkaew
Wittaya Nawapramote
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidants composition, antioxidant activities and storage stability of pigmented rice brans and their application as food ingredient in wheat bread
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Vanna Tulyathanl;Shoemaker, Charles F.;Sakda Jongkaewwattana
Thunnop Laokuldilok
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microbiome Characterization of Rhizobacteria under different agricultural practices of Thung Kula Rong Hai, and their abilities in promoting growth, salt tolerance and aromatic compound of KDML 105 aromatic rice
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Arawan Shutsrirung;Sakda Jongkaewwattana;Choochad Santasup ;Lesueur;Laetitia Herrmann
Kawiporn Chinachanta
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 14,084
รวม 14,086 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 360,932 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 26 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 6 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 360,984 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.133
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.165