Abstract:
ในปัจจุบันพระสงฆ์มีปัญหาทางด้านสุขภาพมากขึ้น เนื่องจากพบว่าพระสงฆ์ส่วนใหญ่ป่วยเป็นโรคไม่ติดต่อเรื้อรับ ซึ่งคล้ายคลึงกับปัญหาสุขภาพของพุทธศาสนิกชน เช่น โรคไขมันในเลือดสูง โรคความดันโลหิตสูง และโรคเบาหวาน เป็นต้น โดยอัตราการป่วยในกลุ่มโรคดังกล่าวเพิ่มสูงขึ้นทุกปี สาเหตุหลักของการป่วยด้วยโรคกลุ่มนี้ของพระสงฆ์เป็นผลเนื่องมาจากพฤติกรรมการบริโภคอาหารซึ่งพุทธศาสนิกชนเป็นกลไกสำคัญที่นำอาหารมาถวายพระสงฆ์ โดยอาหารส่วนใหญ่เป็นอาหารที่อุดมไปด้วยคาร์โบไฮเดรต โปรตีน และไขมันสูง พระสงฆ์ไม่สามารถหลีกเลี่ยงการพิจารณาฉันอาหารดังกล่าวได้ จึงส่งผลไม่ดีต่อสุขภาพ จากที่มาของปัญหาทางสุขภาพของพระสงฆ์ การศึกษาวิจัยครั้งนี้จึงมีวัตถุประสงค์ เพื่อ (1) ศึกษาชนิดของอาหารที่พุทธศาสนิกชนนิยมนำมาถวายพระสงฆ์ และ (2) เพื่อวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการของอาหารที่พุทธศาสนิกชนนิยมนำมาถวายพระสงฆ์ พระสงฆ์ โดยมุ่งหวังให้ผลการวิจัยสร้างความตระหนักให้กับผู้ที่มีส่วนเกี่ยวข้องกับการดูแลเรื่องอาหารของพระสงฆ์ถวายอาหารที่ดีต่อสุขภาพแด่พระสงฆ์ และผลงานวิจัยสามารถให้คำแนะนำการบริโภคอาหารที่ถูกต้องเหมาะสม ตามหลักโภชนาการให้กับพระสงฆ์ ทั้งนี้เพื่อสุขภาพที่ดีของพระสงฆ์ งานวิจัยนี้เป็นการวิจัยเชิงสำรวจแบบภาคตัดขวาง โดยกลุ่มตัวอย่างเป็นพุทธศาสนิกชน จำนวน 320 คน ใช้วิธีการสุ่มตัวอย่างแบบสุ่มแบบหลายขั้นตอน โดยใช้แบบบันทึกการถวายอาหารของพุทธศาสนิกชนที่พัฒนาให้สามารถบันทึกผ่านระบบออนไลน์บนมือถือ โดยใช้เทคโนโลยี Google Form หลังจากได้ผลการวิจัย ทำการวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการของอาหารที่พุทธศาสนิกชนนิยมนำมาถวายพระสงฆ์ 5 ลำดับแรก โดยทำการสุ่มเก็บตัวอย่างอาหารอย่างง่าย ชนิดละ 5 ตัวอย่าง รวมทั้งสิ้น 25 ตัวอย่าง จากพุทธศาสนิกชน ที่ประกอบอาหารเอง หรือผู้ประกอบการขายอาหารที่พุทธศาสนิกชนนิยมซื้อไปถวายพระสงฆ์ในพื้นที่เทศลาบนครราชสีมา โดยแบบบันทึกการชั่งน้ำหนักอาหาร แล้วนำไปวิเคราะห์คุณค่าทางสารอาหาร ด้วยโปรแกรม INMUCAL ของสถาบันโภชนาการ มหาวิทยาลัยมหิดล และนำมาวิเคราะห์ด้วยสถิติเชิงพรรณนา
ผลการวิจัยพบว่า
1. พุทธศาสนิกชนนิยมถวายอาหารประเภทต้ม ทอด ผัด แกงกะทิ และอาหารที่มีรสชาติจัดคือ ยำหรือลาบ ตามลำดับ โดยมีการปรุงที่ใช้น้ำมัน และมีไขมัน คือการทอด ผัด และการใช้กะทิ ตามลำดับ และพบว่าชนิดของอาหารที่นิยมนำมาถวายพระสงฆ์ ได้แก่ ไข่พะโล้ ลาบหมู แกงส้ม ผักรวม ไข่เจียว และแกงกะทิหน่อไม้ดอง ตามลำดับ โดยแหลงที่มาของหารส่วนใหญ่เป็นการซื้ออาหารปรุงสำเร็จจากร้านค้าในตลาด
2. คุณค่าทางโภชนาการของอาหารที่พุทธศาสนิกชนนิยมนำมาถวายพระสงฆ์ 5 ลำดับแรก มีการกระจายพลังงานจากเปอร์เซ็นของไขมันมากที่สุด โดยเฉพาะอาหารประไข่เจียว และแกงส้มผักรวมมีค่าพลังงาน และไขมันต่ำ แต่พบว่ามีปริมาณโซเดียมสูง มีปริมาณสารอาหารเฉลี่ยเทียบในอาหาร 100 กรัม ดังนี้ อาหารที่มีปริมาณโซเดียม และน้ำตาบสูงที่สุด คือไข่พะโล้ (654.70 mg และ5.53 g) ปริมาณคาร์โบไฮเดรต โปรตีน และให้พลังงานสูงที่สุด คือ ลาบหมู (23.98 g, 14.29 g, และ 231.65 kcal) ปริมาณไขมัน และคอเลสเตอรอลสูงสุด คือไข่เจียว (17.08 g และ 312.06 mg) ปริมาณวิตามินซี และน้ำสูงสุด คือแกงส้มผักรวม (14.04 mg และ88.92 g) และปริมาณใยอาหารสูงสุดคือ แกงกะทิหน่อไม้ (1.17 g) เมื่อนำมาเปรียบเทียบสารอาหารเป็นร้อยละ (%) ต่อปริมาณสารอาหารที่แนะนำให้บริโภคประจำวัน (Thai RDL) พบว่าคอเลสเตอรอลในไข่เจียว และวิตามินเอในลาบหมูสูงเกินกว่าที่กำหนด (ร้อยละ 169.10 และ ร้อยละ 113.25) แสดงให้เห็นว่า อาหารที่พุทธศาสนิกชนนำมาถวายพระสงฆ์นั้น มีปริมาณร้อยละของคาร์โบไฮเดรต ไขมัน คอเลสเตอรอล น้ำตาลและโซเดียม ค่อนข้างสูง ในขณะที่ปริมาณใยอาหารต่ำ คือมีปริมาณร้อยละของใยอาหารของไม่ถึงร้อยละ 5 ของปริมาณที่แนะนำ จากข้อมูลเชิงประจักษ์ที่ได้เป็นการเน้นย้ำให้ทราบถึงสาเหตุหลักที่เป็นภัยอันตราย และส่งผลกระทบต่อสุขภาพพระสงฆ์โดยตรง คืออาหาร จึงได้เสนอแนวทางอาหารปรับสมดุลตามหลักแพทย์วิถีธรรมเพื่อใช้ในการพัฒนาปรับปรุงอาหารถวาย รวมการบริโภคอาหารสำหรับพระสงฆ์โดยปรุงด้วยเกลือกับน้ำเป็นหลัก และการรับประทานอาหารตามลำดับการย่อย เป็นต้น ซึ่งจะนำไปสู่การพิจารณาทางอาหารออกจากความชอบ ความซัง ความยึดติดในความอร่อย โดยพิจารณาประโยชน์ โทษภัย และการไม่เบียดเบียนชีวิตผู้อื่น ดังนั้นจึงควรแนะนำพุทธศาสนิกชนและผู้จำหน่วยอาหารปรุงสำเร็จที่นำมาถวายพระสงฆ์ รวมถึงผู้มีส่วนเกี่ยวข้องกับการดูแลสุขภาพของประชาชน มาร่วมเรียนค่ายสุขภาพพึ่งตนเองตามหลักแพทย์วิถีธรรม เพื่อศึกษาเรียนรู้เรื่องคุณค่าทางโภชนาการ ปรุงประกอบอาหารเพื่อสุขภาพที่ดี และให้คำแนะนำการบริโภคอาหารที่เหมาะสมให้กับพระสงฆ์ สู่ชุมชนเพื่อสร้างสังคมที่เข้มเข็ง และเป็นการรักษาไว้ซึ่งพุทธศาสนาอย่างแท้จริงต่อไป
At present time, monks have more health problems. It was found that most of the monks were chronically ill. This is similar to Buddhist health problems such as high blood fat, high blood pressure, and diabetes, etc. The rate of disease in such diseases increased every year. The main cause of these diseases among monks is the result of eating habits. Buddhists are the main mechanism to bring food to the monks by diet, mostl foods are rich in carbohydrates, proteins, and high fat. Monks cant avoid considering accepting the food. It results in poor health. From the source of monks health problems, this study aims to (1) study the food items offered to monks by local Buddhists and (2) analyze the nutritional nutritional value of food items offered to monks by local Buddhists. This research would like to raise awareness of those involved in the care of monks. Promote good food for monks. Research results can provide accurate dietary advice. Follow the principle of nutrition to the monks. For the good health of the monks. This research is a cross-sectional survey. 320 samples were sampled by random sampling. By using the Buddhist dietary recordings developed to record online via mobile. Using Google Forms technology. From research results, an analysis of the nutritional value of the five most popular food that Buddhist offer to monks. Five samples were sampled by simple sampling. Five samples were collected from 25 samples of food that were cooked by Buddhist. Or Buddhist purchase food cooked by vendor offer to monks. In the area of Nakhon Ratchasima municipality, by the food weight recorder done by the nutritional value of the Nutrition Institutes INMUCAL program of Mahidol University. The descriptive statistics were analyzed.
The results of this research were as follows:
1. Buddhists preferred to cook by boiling, stir frying, deep frying, cooked with coconut milk. They cook with strong flavored such as Thai salad. Respectively, cooked with oil and fat, fried and coconut milk respectively. The popular types of food presented to the monks are five-spice eggs (Kai- Palo), Spicy minced pork (Larb moo), Thai style sour soup with mixed vegetables (Kaeng Som Pak Reum), omelet (Kai jieow) and pickle bamboo shoots curry cooked in coconut milk (Kaeng Pet Nor Mai Dong), respectively. Most of the food was bought from ready cook ready cook store at the market
2. Nutritional vale of the five most popular foods that Buddhist offer to monks. Maximum energy distribution form the percentage of fat. Especially omelet, Thai style sour soup with mixed vegetables are low in energy and fat but high in sodium content. The average amount of nutrition in 100 grams are as follows : food with sodium is five- spice eggs (654.70 mg and 5.53g). The highest amount of carbohydrate and protein was found in minced pork (23.98 g, 14.29 g, and 231.65 kcal). The highest fat and cholesterol content were omelet (17.08 g and 312.06 mg). The highest amount of vitamin C and eater was Thai style sour soup with mixed vegetables (14.04 mg and 88.92 g). The highest dietary fiber content was pickle bamboo shoots curry cooked in coconut milk (1.17 g). When compared to the recommended daily nutrient content (Thai RDL) found that cholesterol and the fat distribution from omelet is too high. (169.10 percent and 104.02 percent). It indicates that food that Buddhists bring to the monks contain too high percentage of Carbohydrates, Cholesterol, Cholesterol, and sodium. While fiber content is too low. The fiber content of less than 5 % of the recommended dose. The empirical data highlighted the main causes of the hazard. It is therefore recommended that the diet be balanced by medical practitioners in order to improve the food offerings. Include food for monks cooked with salt and water as main ingredients. And eating, respectively, digestion, etc, which will lead to consider eating out of love, hate, adhesion, delicious. Consider the benefits, hams and non- persecution of others. Therefore, it is recommended that Buddhists and the food vendors cooked their food with Dhamma direction. Including those involved in public health care. Join the self- reliant health camp. Learn more about healthy nutrition. Cook for good health. And advise the diet for the monks. To the community to create a strong society. And to maintain the true Buddhism.