แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The effects of lime lemongrass and oregano essential oils treatment on quality preservation of salted fish (Rastrelliger brachysoma)

Organization : Nakhonsithammarat Rajabhat University. Faculty of Science and Technology
Email : lanchakon@gmail.com

Organization : Nakhonsithammarat Rajabhat University. Faculty of Science and Technology

Organization : Nakhonsithammarat Rajabhat University. Faculty of Science and Technology

Organization : Nakhonsithammarat Rajabhat University. Science Center
LCSH: Salted fish
LCSH: Quality control
Abstract: Thai salted fish or Pla-kem is a traditional food and popularly taken as side dishes. This work lime, lemongrass and oregano essential oils were evaluated for their effectiveness on post mortem quality of salted fish. Salted fishes were prepared with 60% w/w of NaCl, air dried and covered with coated paper which sprayed by 4 μL/L of each essential oil, physical, chemical, microbiological changes and sensory evaluation were determined for 15 days. The results showed that salted fish coated with all essential oils coated paper have no change on physical appearance but effect on chemical and microbiological changes. The fat content in salted fishes covered with essential oils (lime, lemongrass and oregano) coated paper were significantly decreased to 0.25±0.01, 0.24±0.01 and 0.23±0.01% lipid (p≤0.05) when compared to control on 15th day and were retained the changes of protein. Moreover, salted fish covered with oregano coated paper were inhibited growth of total bacteria through the experiment period, while total fungal, lactic acid bacteria, total coliform and E. coli were ranged on standard. Salted fish covered with lime coated paper had the highest scores on customer acceptance test. Indicated that essential oil might be a potential for maintaining quality of salted fish.
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2018
Modified: 2562-07-04
Issued: 2019-07-04
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : In Prince of Songkla University Faculty of Science. Pure and Applied Chemistry International Conference (PACCON 2018) (p.FA50-FA55). Songkla : Prince of Songkla University
eng
©copyrights King Mongkut's University of Technology North Bangkok
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PACCON 2018pp.FA50-FA55.pdf 1.32 MB3 2019-08-16 22:54:30
ใช้เวลา
0.050561 วินาที

Lanchakon Chanudom
Title Contributor Type
คุณสมบัติของใบหวาตอการเกิดแผลในกระเพาะอาหารที่ชักนำดวยยา อินโดเมทาซิน
มหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์
Lanchakon Chanudom
Jitbanjong Tangpong
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effects of lime lemongrass and oregano essential oils treatment on quality preservation of salted fish (Rastrelliger brachysoma)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Lanchakon Chanudom;Ausnee Sakarasa;Nursofwanee Uma;Nutwara Ongsara

บทความ/Article
Ausnee Sakarasa
Title Contributor Type
The effects of lime lemongrass and oregano essential oils treatment on quality preservation of salted fish (Rastrelliger brachysoma)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Lanchakon Chanudom;Ausnee Sakarasa;Nursofwanee Uma;Nutwara Ongsara

บทความ/Article
Nursofwanee Uma
Title Contributor Type
The effects of lime lemongrass and oregano essential oils treatment on quality preservation of salted fish (Rastrelliger brachysoma)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Lanchakon Chanudom;Ausnee Sakarasa;Nursofwanee Uma;Nutwara Ongsara

บทความ/Article
Nutwara Ongsara
Title Contributor Type
The effects of lime lemongrass and oregano essential oils treatment on quality preservation of salted fish (Rastrelliger brachysoma)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Lanchakon Chanudom;Ausnee Sakarasa;Nursofwanee Uma;Nutwara Ongsara

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 584
รวม 584 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 36,763 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 22 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 36,801 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.48