แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
ผลของข้าว ฝรั่ง และส้มต่อการเกิดสารประกอบเอน-ไนโตรโซ บางชนิดจากปลาหมึกปิ้งในสภาวะน้ำกระเพาะเทียม

LCSH: Guava
LCSH: Tangerine
MeSH: Nitroso Compounds
MeSH: Rice
Abstract: Effect of rice, guava, and tangerine on the formation of some-volatile N-nitroso compounds in simulated gastric condition from broiled cuttle fish were evaluated. Six volunteers, healthy people and non-smoker, were asked to ingest Guay-tiew pud se-iew as high nitrate diet to induce high level of nitrite in their saliva. After 2 hours of ingestion, they chewed broiled cuttle fish, broiled cuttle fish and rice, broiled cuttle fish and tangerine, broiled cuttle fish and guava for experiment I, II,III, and IV, respectively. Then these chewed foods were incubated in simulated gastric condition for 2 hours. Nitrosamine formation was evaluated by mineral oil distillation method and Gas Chromatograph-Thermal Energy Analyzer (GC-TEA) used as detector. The result of the studies indicated that in experiment I, N-nitrosodimethylamine (NDMA) and N-nitrosopyrrolidine (NPYR) was found in broiled cuttle fish before chewing and increased about 10 and 2 fold after 2 hours incubation, respectively. Experiment II, only NDMA was found in broiled cuttle fish, not found in rice, and it increased about 2.5 fold after 2 hours incubation. NDMA, N-nitrosopiperidine (NPIP) and NPYR are found in broiled cuttle fish of experiment III and IV. The reduction of these nitrosamines was 90-100 % after 2 hours incubation. It was clearly demonstrated that guava and tangerine have 100 % inhibitory effect of N-nitroso compounds (NOC) formation in simulated gastric condition and may have some reaction that can cause a decrease in the amount of pre-incubation nitrosamine about 90 % - 100 %. Rice may have some small inhibitory effect of N-nitrosation when compared to incubation with chewed broiled cuttle fish only. It is suggested that the ingestion of guava and tangerine which contained high ascorbic acid is very useful and suitable for those consuming diet with high content of volatile N-nitroso compounds to prevent the formation of NOC, which acts as potent carcinogen that may cause cancer in human, especially gastric cancer. However, the drastically inhibitory effect of guava and tangerine on the formation and on the reduction of preformed nitrosamine are not known, further studies are needed to elucidate their mechanisms.
Abstract: ผลของข้าว ฝรั่ง และ ส้ม ต่อการเกิดสารประกอบ เอน-ไนโตรโซ บางชนิดจากปลาหมึกปิ้งในสภาวะน้ำกระเพาะเทียม ได้ถูกศึกษาโดยขอให้อาสาสมัคร 6 คน ที่มีสุขภาพแข็งแรงและ ไม่สูบบุหรี่ รับประทานก๋วยเตี๋ยวผัดซีอิ้ว ซึ่งเป็นอาหารที่มี ไนเตรทสูง เพื่อเหนี่ยวนำให้มีระดับไนไตรท์ในน้ำลายใน ปริมาณสูง หลังจากนั้น 2 ชั่วโมง ให้อาสาสมัครเคี้ยว ปลาหมึกปิ้ง ปลาหมึกปิ้งกับข้าว ปลาหมึกปิ้งกับส้ม ปลาหมึกปิ้ง กับฝรั่ง สำหรับการทดลองที่หนึ่ง สอง สาม และ สี่ ตามลำดับ อาหารที่ถูกเคี้ยวเหล่านี้จะถูกนำไปหมักในสภาวะน้ำกระเพาะเทียม เป็นเวลา 2 ชั่วโมง และทำการตรวจหาปริมาณสารไนโตรซามีน ที่เกิดขึ้นต่อไป ผลการทดลองพบว่า ในการทดลองที่หนึ่ง ใน ปลาหมึกปิ้งก่อนเคี้ยวตรวจพบสาร เอนดีเอ็มเอ และเอ็นพีวายอาร์ และหลังจากการเคี้ยวแล้วนำไปหมักในน้ำกระเพาะเทียม พบว่า มีปริมาณสารเอนดีเอ็มเอ เพิ่มขึ้นประมาณ 10 เท่า และสาร เอ็นพีวายอาร์ เกิดเพิ่มขึ้นประมาณ 2 เท่า ในการทดลองที่สอง ตรวจพบสารเอนดีเอ็มเอ เฉพาะในปลาหมึกปิ้ง แต่ไม่พบในข้าว สวย และหลังจากการเคี้ยวแล้วนำไปหมักในสภาวะน้ำกระเพาะ เทียม พบว่า มีสารเอนดีเอ็มเอ เพิ่มขึ้นประมาณ 2.5 เท่า ใน การทดลองที่สามและสี่ตรวจพบสารเอนดีเอ็มเอ เอนพีไอพี และ เอนพีวายอาร์ ในปลาหมึกปิ้งก่อนเคี้ยว และพบว่า ปริมาณ ไนโตรซามีนในอาหารที่เคี้ยวนี้แล้วนำไปหมักในสภาวะน้ำ กระเพาะเทียมเป็นเวลา 2 ชั่วโมงจะลดลงประมาณ 90-100 % จากการทดลองนี้แสดงให้เห็นได้อย่างชัดเจนว่า ฝรั่ง และส้ม มีฤทธิ์ในการยับยั้งการเกิดสารประกอบเอนไนโตรโซ ในสภาวะน้ำกระเพาะเทียมได้ถึง 100 % และอาจมีกลไกบางอย่าง ที่ทำให้ปริมาณสารไนโตรซามีนลดลง 90-100 % ภายหลังการหมัก ข้าวอาจมีผลเล็กน้อยต่อการยับยั้งการเกิดสารประกอบเอนไนโตรโซ เมื่อเทียบกับการเคี้ยวปลาหมึกปิ้งเพียงอย่างเดียว จากการศึกษาครั้งนี้ให้ข้อเสนอแนะว่า การรับประทานฝรั่ง และส้ม ซึ่งมีปริมาณกรดแอสคอบิคในปริมาณสูง จะเป็นประโยชน์ อย่างมากและเหมาะสมสำหรับประชาชนต่อการป้องกันการเกิด สารประกอบเอนไนโตรโซซึ่งมีฤทธิ์เป็นสารก่อมะเร็งที่รุนแรง และอาจเป็นสาเหตุให้เกิดมะเร็งในมนุษย์ได้โดยเฉพาะใน กระเพาะอาหาร อย่างไรก็ตาม กลไกของการยับยั้งการเกิด และการทดลองของไนโตรซามีนที่มีอยู่ก่อนการหมักยังไม่เป็นที่ ทราบ ดังนั้นควรที่จะทำการศึกษาในลำดับต่อไป
Mahidol University. Mahidol University Library and Knowledge Center
Address: NAKHONPATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Role: Thesis Advisors
Role: Thesis Advisors
Created: 1995
Modified: 2017-11-29
Issued: 2017-11-29
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Toxicology
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 10405318-eng.pdf 312.04 KB
2 10405318-tha.pdf 316.13 KB
3 10405318.pdf 36.18 MB
ใช้เวลา
0.266306 วินาที

Philaiphark Choomark
Title Contributor Type
Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Philaiphark Choomark
Songsak Srianujata
Jutamaad Satayavivad
Wannee Kusamran
วิทยานิพนธ์/Thesis
Songsak Srianujata
Title Creator Type and Date Create
Lead uptake and toxicity in human erythroid precursor cells
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ahnond Bunyaratvej;Songsak Srianujata
Wenika Benjapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aflatoxin in unpolished rice and exposure estimation to aflatoxin in unpolished rice consumption in Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata
Natcha Jankhaikhot
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aflatoxin content in three types of ready-to-eat chili paste from Bangkok markets and effect of sorbic acid on aflatoxin concentration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata
Chadsuree Waiyarattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Effects of probiotic herbal solution on porcine peripheral blood lymphocyte subsets and monocytes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak srianujata
Nuttha Sirijaroenchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Changes in nitrate and nitrite levels in home and commercially processed pickled mustard greens
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Anadi Nitithamyong;Anchanee Utaipatanacheep;Supranee Changbumrung
Charnya Teerapittayanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cooking processes on lead and cadmium content in vegetables and estimated daily intake
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul;Supranee Changbumrung
Aroon Pumcharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pesticide residue levels in different varieties of rice grown in Eastern Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul
Kedsiri Chayawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Daily intake of caffeine from snack and confectionary in children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul
Parnritai Parnvijit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of aflatoxin content in noodle dishes sold in three areas of Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul;Wannee Kusamran
Prapapan Promhirangul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrates and nitrites in tightly closed container fruit juice available in Thailand and their daily intake
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somkiat Kosulwat;Supranee Changbumrung
Wanlop Benjachokchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The occurrence and formation of volatile N-nitroso compounds in broiled and roasted Thai food
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Thirayudh Glinsukon;Wannee Rojanapo
Srisuda Leelachaikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of vegetable eating on the levels of nitrate and nitrite in urine and saliva
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul
Nantawan Wongwongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Levels and risk assessment of potentially toxic polycyclic aromatic hydrocarbons in some Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Nitaya Promvanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Macro and trace elements in Thai food : protein sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P. Sirichakwal;Songsak Srianujata;Prapin Wilairat
Ratchanee Kongkachuichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Potentially toxic chemicals in conventional Thai seafoods : level of polycyclic aromatic hydrocarbons in raw seafoods and the effect of processing
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Atchasai Siritantikorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Zinc, copper and related enzyme levels in blood of Thai adults up to 60 years old
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Samjai Wichaidit;Laddavan Laohaviranit
Panida Kittiwarawut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formation of N-nitrosopiperidine in sausages
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Kaew Kangsadalampai
Ownitee Penpain
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic potential of Thai fermented soy bean products and their nitrosated products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Ratiya Charoensakdi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrate in green leafy vegetables and its role on the possible in vivo formation of n-nitroso proline in school children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Voranunt Suphiphat;Thirayudh Glinsukon;Chairerk Suwannarat
Anchanee Utaipatanacheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of vitamin administration on thiamin and riboflavin status in adults
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai tanphaichitr;Songsak Srianujata;Pakdee Pothisiri
Maliwal Chuaroon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of a food preservative nitrite on mutagenicity of Thai medicinal plants using the Ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Chaniphun Ieamworapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of chitosan for chelation of lead in waste water
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Ladda Tangbanluekal;Visith Chavasit;Satit Puttipipatkhachorn
Varaporn Cholumpai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Jutamaad Satayavivad;Wannee Kusamran
Philaiphark Choomark
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on correlation between heme precursors and lead excretions in urine of Thai
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somchit Virayanondha ;Songsak Srianujata
Arunee Changchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary intake of lead and cadmium of Thai adults in Bangkok area
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Tongtavuch Anukarahanonta;Somchit Viriyanondha
Rodjana Suprapan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of pectin on blood toxicity of lead and mutagenicity of 4-nitro-o-phenylenediamine and sodium azide
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kanda Romruen;Songsak Srianujata;Chaivat Toskulkao;Punya Temcharoen
Arnurai Ruksakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Occurrence and formation of volatile N-nitroso compounds in Thai acid foods and in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Tongtavuch Anukarahanonta;Wannee Rojanapo
Siriporn Tonbooth
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stimulation of intestinal fructose absorption in the mouse by cytochalasin E. in vitro
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thirayudh Glinsukon;Pawinee Piyachaturawat;Songsak Srianujata
Tipa Tontisirin
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Effect of Antioxidants in color formation of sulfacetamide sodium eye drop under light stress
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Songsak Srianujata
Smai Supapand
วิทยานิพนธ์/Thesis
Jutamaad Satayavivad
Title Creator Type and Date Create
The study of iron contents in curcuma products and its adverse effects in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Kanyarat Promchan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Roles of L-valine on acute toxicity of paraquat
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Thida Chanyachukul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cholinomimetic effects of permethrin on cardiovasculaf and motor functions
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Sathaporn Prutipanlai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of acrylonitrile on muscarinic receptors and their signalings
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Wantika Chantara
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of Andrographis paniculata ‪(burm.f.)‬ nees. on arsenic-induced cardiovascular disorders
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Piengpen Thisoda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cadmium-induced hypertension and the protective effect of standardized extracts from Andrographis paniculata ‪(Burm.f.)‬ nees
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Nattaporn Yoopan
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of subchronic exposure to acrylonitrile on respiratory function in rat
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Yupin Sanvarinda;Supeenun Unchern
Jantamas Tuntawiroon
วิทยานิพนธ์/Thesis
The study of immunotoxic effects of clinacanthus nutans extract in male Wistar rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Molvibha Vongsakul;Chaithip Wanichanon
Sumitra Suntararuks
วิทยานิพนธ์/Thesis
Health effects of traffic air pollution in Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Mathuros Ruchirawat;Jutamaad Satayavivad;Chaivat Toskulkao
Ormrat Kampeerawipakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
The study of acute cardiovascular toxicity of diterpenoid lactones isolated from andrographis paniculata (burm.f.) nees.
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Pawinee Piyachaturawat;Orapin Wongsawatkul
Somjed Sahasitiwat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Adenosine and the neurotoxicity of dichlorvos in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Krongtong Yoovathaworn;Noppamars Wongwitdecha
Julaporn Srinha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Modification of central cholinergic controlling motor activity during subchronic exposure to paraquat in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Krongtong Yoovathaworn;Noppamars Wongwitdecha
Tawit Suriyo
วิทยานิพนธ์/Thesis
The study of toxic effects of Terminalia chebula Retz. in mice
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Chaitip Wanichanon;Pawinee Piyachaturawat
Luksamee Worasuttayangkurn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimalarial activity of artemisinin : an iron-dependent mechanism of action
มหาวิทยาลัยมหิดล
Udom Chantharaksri;Jutamaad Satayavivad;Supeenun Unchern
Nathawut Sibmooh
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effects of Curcuma longa on arsenic induced alterations of blood glucose levels
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Chaitip Wanichanon;Krongtong Yoovathaworn
Siriporn Lordngern
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Jutamaad Satayavivad;Wannee Kusamran
Philaiphark Choomark
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effects of antimalarial drugs on cholinesterase activity in malarial infected rodents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri;Peerapan Tan-ariya
Atchara Chaiyawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of thiamine and riboflavin deficiencies on 1,4 dichlorobenzene (DCB) toxicity and on DCB-induced changes in drug metabolizing enzyme activities
มหาวิทยาลัยมหิดล
Mathuros Ruchirawat;Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri
Sara Arphorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of thiamine and riboflavin deficencies on DDT and methyl parathion toxicities and on changes in drug metabolism induced by the pesticides
มหาวิทยาลัยมหิดล
Mathuros Ruchirawat;Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri
Sudaporn Chuvessiriporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
The study of the cardiac and tracheal muscarinic responsiveness in hypokalemic rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Samaisukh Sophason;Jutamaad Satayavivad;Pawinee Piyachaturawat
Sainatee Chenareon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Behavioral and neurobiochemical effects of chronic exposure to low dose of paraquat in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad ;Yupin Sanvarinda;Udom Chantharaksri
Wandee Sirapat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mechanisms of renal failure after unilateral ureteral obstruction in rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Samaisukh Sophasan;Chumpol Pholpramool;Jutamaad Satayavivad
Somchai Pondeenana
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of acute and chronic treatment of lithium on muscarinic responses
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri;Yupin Sanvarinda
Rungarune Luankosolchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The search for the effective paraquat antidote combinations
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri;Yupin Sanvarinda
Wilai Pethanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of the protective effects of atropine and diazepam against cypermethrin induced lethality
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri;Yupin Sanvarinda
Punthip Teeyapant
วิทยานิพนธ์/Thesis
Modification of rat tracheal muscarinic responses by drugs affecting the formation of arachidonic acid metabolites
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Udom Chantharaksri;Yupin Sanvarinda
Apinya Thiantanawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of an adrenergic blocker and lesions on apomorphine-induced rotation in unilateral substantia nigra lesioned rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jureepan Saranak;Jutamaad Satayavivad
Suthep Vongwattanapybool
วิทยานิพนธ์/Thesis
The antiinflammatory action and toxicological studies of extracts from Clinacanthus nutans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Nuntavan Bunyapraphatsara
Suchada Kittisiripornkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The screening of anti-inflammatory action of Clinacanthus nutans (Burm. f.) Lindau : a critical evaluation of carrageenan-induced hind paw edema model
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Nuntavan Bunyapraphatsara
Wipa Tanasomwang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Alterations of cardiac cholinoceptor and adrenoceptor responses during benzodiazepines treatment and termination
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Yupin Sanvarinda;Laddawan Karchot;Noppamars Wongwitdecha
Krittika Polratana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the in vivo and in vitro effect of caffeine on rat immune cell functions : B cells, T cells and NK cells
มหาวิทยาลัยมหิดล
Molvibha Vongsakul;Stitaya Sirisinha;Pornchai Matangkasombut;Jutamaad Satayavivad
Doungnapa Kantamala
วิทยานิพนธ์/Thesis
The detection of antimalarial activity of drugs presently used for cardiovascular disorders
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad;Chariya Brockelman;Peerapan Tan-ariya
Orapin Wongsawatkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Adrenergic-cholinergic interaction in rat heart : evidence from radioligand binding studies
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kampon Sriwatanakul;Jutamaad Satayavivad;Supeenun Unchern;Krongtong Yoovathaworn;Yupin Sanvarinda
Surin Plasen
วิทยานิพนธ์/Thesis
A study on the mechanism of castor oil-in-duced diarrhea
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jutamaad Satayavivad
Somboon Jearamanytwesin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the influence of pyridoxine deficiency on demthylnitrosamine-induced hepatotoxicity
มหาวิทยาลัยมหิดล
Mathuros Ruchirawat;Thirayudh Glinsukon;Jutamaad Satayavivad
Dudsadee Kittikool
วิทยานิพนธ์/Thesis
Wannee Kusamran
Title Creator Type and Date Create
Hazard of beverages interacted with nitrite in the present of vitamin C : direct mutagenic potential and nitroso compound formation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Wannee Kusamran
Vasana Jitima
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity evaluation of vegetables grown in diesel exhaust contaminated soil using the wing somatic mutation and recombination test in drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Wannee Kusamran
Janpen Saksitpitak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of aflatoxin content in noodle dishes sold in three areas of Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul;Wannee Kusamran
Prapapan Promhirangul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of maillard reaction products (MRPs) on mutagenicity of nitrite-aminopyrene reaction product : studies on formation of mutagen and on final product
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Wannee Kusamran
Renu Chongmankongcheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Direct mutagenic potential of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) treated with nitrite in simulated gastric condition : comparison between authentic PAHs and PAH-containing fraction derived from smoked and charcoal-broiled foods using Ames assay
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Anadi Nitithamyong;Wannee Kusamran
Kanocvan Manoonphol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrite scavenging activity of fibers derived from fruits and vegetables, and their antimutagen formation of aminopyrene and nitrite in simulated gastric condition using ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Pongtorn Sungpuag;Wannee Kusamran
Prapasri Laohavechvanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antiformation of toxic compound by some antioxidants : mutagenicity of 1-aminopyrene treated with nitrite and occurrence of N-nitrosomorpholine
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Emorn Wasantwisut;Wannee Kusamran
Sunisa Daengniam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of neem flower extracts on hepatic cytochrome P450 enzyme activities involved in carcinogenic activation in rats and mice
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thanit Kusamran;Wannee Kusamran
Buncha Chewasantikan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Induction of quinone reductase in hepa 1C1C7 murine hepatoma cell line by neem (azadirachta indica A.juss var. siamensis valeton) flower constituents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thanit Kusamran;Wannee Kusamran
Hathaitip Sritanaudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Jutamaad Satayavivad;Wannee Kusamran
Philaiphark Choomark
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 60
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,341
รวม 2,401 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 102,159 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 137 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 134 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 26 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 21 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 14 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 102,495 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.180