แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effects of mixed organic acids on intestinal function and antioxidant activity of broiler challenge with salmonella enterica serovar enteritidis
ผลของกรดอินทรีย์รวมต่อการทำงานของลำไส้ และการต้านอนุมูลอิสระในไก่เนื้อที่ได้รับเชื้อซัลโมเนลล่า เอนเทอริกา ซีโรวาร์ เอนเทอริติดิส

LCSH: Broilers (Poultry)
LCSH: Salmonella
LCSH: Organic acids
Abstract: Salmonellosis is widely known as major bood-born pathogen involved with poultry production. The objectives of this study were to determine the effect of (ORAs+ HMTBa) (formic acid, propionic acid and 2-Hydroxy-4-Methylthio Butanoic acid) on intestinal function and antioxidant enzyme activity of broilers challenged with nalidixic resistant Salmonella Enteritidis (SE). Five hundred eighty-eithty, one day old, male, Arbor acre broilers were divided into 4 treatment groups; CON group, SE group, SE+ORAs group and SE+(ORAs+ HMTBa) group, respectively. For SE+(ORAS) and SE+ (ORAs+HMTBa) groups were received organic acid in water at the first two weeks and the last week of experiment and were challenged with SE (108 cfu/ml) at days 1 and 7 as similar to SE group. In each replicate, SE was inoculated to half of the chicks. Corn-soybean meal basal feed and water were given ad libitum for 42 days. Qualitative and semi-quantitative SE examination, ileal digestibility and intestinal morphological study including liver and serum antioxidant enzyme activities were examined. The result demonstrated the horizontal transmission from inoculated chicks to non-inoculated chicks in liver-spleen pool and ileo-cecal content at day 14. Furthermore, the highest SE count was found in the ileo-cecal content of positive control group (SE) and no SE count was found in SE+ (ORAs+ HMTBa) group at day 21. IIeal digestibility of protein and fat in both ORA groups (groups 3 and 4) were higher than SE group at day 21 (P<0.05). At day 42, there was no significant change in digestibility among groups. It is discovered that villus height was higher and crypth depth was lower in SE+ (ORAs+HMTBa) group at days 14 and 21. There were no significant changes in antioxidant enzyme activity (GSH-px and GSH) and MDA concentration in all experiment groups at day 14, 21 and 42. In conclusion, the present study showed that combination of 2-Hydroxy-4-Methylthio Butanoic acid (HMTBa), formic acid and propionic acid were more efficient to prevent the horizontal transmission of SE in liver-spleen pool and ileo-cecal contents than conventional mixed organic acids. Furthermore, the ileal digestibility of protein and fat in chicks receiving ORAs+ HMTBa improved significant in the starter period of SE treatment. ORAs+HMTBa neither elicited the antioxidant effect nor reduced the pro-oxidant MDA in liver. The gut morphology was less influenced by effects of enhanced mixed organic acids.
Abstract: Salmonellosis เป็นโรคติดเชื้อแบคทีเรียในอาหารสำคัญที่ติดต่อจากสัตว์สู่คน ซึ่งเกี่ยวข้องกับอุตสาหกรรมการผลิตสัตว์ปีก การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาถึงผลของการใช้กรดอินทรีย์รวม (กรดฟอร์มิก, กรดโพรพิโอนิก และ HMTBa) ต่อการทำงานของลำไส้ และการต้านอนุมูลอิสระในไก่เนื้อ ที่ได้รับเชื้อซัลโมเนลลา เอนเทอริกา ซีโรวาร์ เอนเทอริติดิสที่ต้านต่อกรดนาลิไดสิก โดยทำการทดลองในไก่กระทงเพศผู้อายุ 1 วัน จำนวน 588 ตัว แบ่งออกเป็น 4 กลุ่มคือ กลุ่มควบคุม, กลุ่มที่ได้รับเชื้อซัลโมเนลล่า, กลุ่มที่ได้รับกรดอินทรีย์รวม (กรดฟอร์มิก และ กรดโพรพิโอนิก) และ กลุ่มที่ได้รับกรดอินทรีย์รวม และ HMTBa ตามลำดับโดยกลุ่มที่ 3 และ 4 ได้รับกรดอินทรีย์ในน้ำใน 2 สัปดาห์แรก และ สัปดาห์สุดท้ายของการทดลอง อีกทั้งได้รับเชื้อ ซัลโมเนลล่าเช่นเดียวกับกลุ่มที่ 2 ที่ความเข้มข้น 108 cfu/ml ในวันที่ 1 และ 7 โดยทำการป้อนเชื้อครึ่งหนึ่งของจำนวนไก่ในแต่ละกลุ่มการทดลอง มีการให้อาหารพื้นฐานที่มีองค์ประกอบของข้าวโพดและกากถั่วเหลือง และน้ำ อย่างเพียงพอตลอดการทดลอง 42 วัน ทำการวิเคราะห์เชื้อซัลโมเนลล่าเชิงคุณภาพและกึ่งปริมาณ การย่อยได้ของสารอาหารที่ลำไส้เล็กส่วนปลาย การศึกษาการเปลี่ยนแปลงทางจุลกายวิภาคของลำไส้ส่วนต่าง ๆ และ ปริมาณเอนไซม์ต้านออกซิเดชั่นในตับและซีรัม จากการศึกษาพบการแพร่กระจายเชื้อซัลโมเนลล่าจากกลุ่มที่ได้รับเชื้อไปยังกลุ่มที่ไม่ได้รับเชื้อทั้งบริเวณตับ-ม้าม และ ลำไส้ส่วนปลาย ในวันที่ 14 ของการทดลอง นอกจากนี้พบเชื้อซัลโมเนลล่าสูงสุดที่ลำไส้ส่วนปลายในกลุ่ม SE group และไม่พบเชื้อซัลโมเนลล่าที่บริเวณตับ-ม้าม ในกลุ่ม SE+ (ORAs+HMTBa) การย่อยได้ของโปรตีนและ ไขมันในกลุ่มที่ได้รับกรดอินทรีย์ทั้งสองกลุ่มการทดลอง (กลุ่มที่ 3 และ กลุ่มที่ 4) มีอัตราการย่อยได้สูงกว่ากลุ่มที่ได้รับเชื้อซัลโมเนลล่าในวันที่ 21 ของการทดลอง (P<0.05) และในวันที่ 42 พบอัตราการย่อยได้ของโปรตีนและไขมันในแต่ละกลุ่มการทดลองให้ผลไม่แตกต่างกัน และพบว่าลักษณะของเยื่อบุลำไส้เล็กมีความสูงของวิลไลมากขึ้น และ ความลึกของคริปที่ลดลงในกลุ่ม SE + (ORAs+ HMTBa) ในวันที่ 14 และ 21 ของการทดลอง และในระยะ grower-finisher เอนไซม์ต้านอนุมูลอิสระ (GSH-px และ GSH) และ MDA ไม่แตกต่างกัน (P>0.05) ในวันที่ 14, 21 และ 42 ในแต่ละกลุ่มการทดลอง จากการศึกษาสรุปได้ว่า การให้กรดอินทรีย์รวมที่มี 2-Hydroxy-4-Methylthio Butanoic acid (HMTBa) ร่วมกับกรดฟอร์มิก และ กรดโพรพิโอนิค สามารถป้องกันการแพร่กระจายของเชื้อซัลโมเนลล่าที่ตับ-ม้าม และ บริเวณลำไส้ส่วนปลายโดยให้ประสิทธิภาพในการลดจำนวนเชื้อได้ดีกว่าการใช้กรดฟอร์มิกร่วมกับกรดโพรพิโอนิค นอกจากนี้การให้กรดอินทรีย์รวม (กรดฟอร์มิก, กรดโพรพิโอนิค และ HMTBa) ใน 14 วันแรกช่วยให้การย่อยของโปรตีนและไขมันดีขึ้นในไก่อายุ 21 วัน และพบว่าการให้กรดอินทรีย์รวมไม่มีผลต่อเอนไซม์ต้านออกซิเดชั่น และการลดลงของ MDA บริเวณตับ และพบว่ามีผลไม่มากต่อการเปลี่ยนแปลงลักษณะของเยื่อบุลำไส้เล็กส่วนต่างๆ
Chulalongkorn University. Center of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2010
Modified: 2557-11-07
Issued: 2014-08-02
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Animal Physiology
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 mullica_po.pdf 1.07 MB34 2024-04-05 10:46:47
ใช้เวลา
0.027683 วินาที

Mullica Pongpiew
Title Contributor Type
Effects of mixed organic acids on intestinal function and antioxidant activity of broiler challenge with salmonella enterica serovar enteritidis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Mullica Pongpiew
Kris Angkanaporn
Noppadon Pirarat
Indhira Kramomtong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kris Angkanaporn
Title Creator Type and Date Create
Effects of Jerusalem artichoke (Helianthus l.), a replacement of antibiotic, on growth performance, physical and biological changes of ileum and large intestine in weaning pigs
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Suwanna Kijparkorn
Phiphob Sodsee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of Asiatic pennywort (Centella asiatica L. Urban) leaves, a replacement of antibiotics, on growth performance, mucosal enzyme activities of the small intestine and nutrient digestibility in broiler chickens
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Suwanna Kijparkorn
Koonphol Pongmanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of tylosin, probiotic and lactulose on disaccharidase activities and intestinal short-chain fatty acids production of rats and rats administered with E. coli suspension
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn
Tipmon Yaigate
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of roselle (HIBICUS SABDARIFFA LINN.) calyx as antioxidant and acidifier on growth performances and ileal digestibility in postweaning pigs
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Suwanna Kijparkorn;Kris Angkanaporn
Wantana Aphirakchatsakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of Thunbergia laurifolia Linn. on nutrient digestibility, antioxidant enzyme activity and liver function of broiler fed mycotoxin-contaminated feed
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Chutamas Benjanirut
Chutchai Donkotjan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of mixed organic acids on intestinal function and antioxidant activity of broiler challenge with salmonella enterica serovar enteritidis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn; Noppadon Pirarat;Indhira Kramomtong
Mullica Pongpiew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of protein extract and mannan-oligosaccharide from yeast supplementation on growth performance, intestinal morphology and ileal IgA producing cells of broilers challenged with Salmonella Enterica serovar enteritidis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Indhira Kramomtong;Noppadon Pirarat
Swanya Siribopitr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of medium chain fatty acids, organic acids and fructooligosaccharide on cecal salmonella enterica serova enteritidis colonization, physical and biological changes of intestine in broiler chicks
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Indhira Kramomtong
Sucheera Chotikatum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of selenium supplementation on growth performance, thyroid hormone levels, antioxidant enzyme and disaccharidase activities in broiler chick
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Suwanna Kijparkorn
Chatsumal Srimongkol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of omega 3 fatty acids and meloxicam supplementation on incidence and alteration of serum TNF-alpha and IL-1beta in relation to femoral head separation in broiler
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Kris Angkanaporn;Nopadon Pirarat
Suriya Sooksong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of crude palm oil supplementation on tocopherol and tocotrienol concentrations in blood, adipose tissue, liver, egg yolk and cholesterol concentration in egg yolk of laying hens
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Winai Dahlan
Phakakrong Areerob
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of dietary microencapsulated organic acid and essential oil on sow performance and nursery piglet growth performance and fecal bacteria
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Anongnart Assavacheep;Pornchalit Assavacheep;Kris Angkanaporn
Aprilia Rizky Riadini
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of basil oil and its effect on replacement of antibiotic growth promoter, antioxidant status and gut functions of broilers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chackrit Nuengjamnong;Kris Angkanaporn;Suwabun Chirachanchai
Sureerat Thuekeaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
The urinary proteomic analysis and the vitamin d receptor polymorphisms in dogs with calcium oxalate urolithiasis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chollada Buranakarl;Kris Angkanaporn;Thasinas Dissayabutra
Sumonwan Chamsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Noppadon Pirarat
Title Creator Type and Date Create
Effects of mixed organic acids on intestinal function and antioxidant activity of broiler challenge with salmonella enterica serovar enteritidis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn; Noppadon Pirarat;Indhira Kramomtong
Mullica Pongpiew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Indhira Kramomtong
Title Creator Type and Date Create
Effects of mixed organic acids on intestinal function and antioxidant activity of broiler challenge with salmonella enterica serovar enteritidis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn; Noppadon Pirarat;Indhira Kramomtong
Mullica Pongpiew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of protein extract and mannan-oligosaccharide from yeast supplementation on growth performance, intestinal morphology and ileal IgA producing cells of broilers challenged with Salmonella Enterica serovar enteritidis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Indhira Kramomtong;Noppadon Pirarat
Swanya Siribopitr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of medium chain fatty acids, organic acids and fructooligosaccharide on cecal salmonella enterica serova enteritidis colonization, physical and biological changes of intestine in broiler chicks
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Indhira Kramomtong
Sucheera Chotikatum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 13,352
รวม 13,353 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 311,051 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 42 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 37 ครั้ง
รวม 311,130 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.136
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.165