แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development of quality assurance system and improvement of sanitation and hygiene practice in the central bakery plant at the 2[supersript]nd bus terminal Nakornratchasima province
การพัฒนาระบบประกันคุณภาพและการปรับปรุงด้านสุขลักษณะและสุขอนามัยในครัวกลางเบเกอรี่ ณ สถานีขนส่งแห่งที่ 2 จังหวัดนครราชสีมา

LCSH: Bakery shops -- Nakornratchasima
LCSH: Food industry and trade -- Quality Control
Abstract: In this study, the microbiological quality of the finished bakery products, the sanitary conditions of the operation, and the Good Manufacturing Practice (GMP) status of the central bakery plant at the 2nd Bus Terminal, Nakornratchasima province were evaluated. The results showed that microbiological contamination, especially yeasts and molds, coliforms and E. coli in finished bakery products, equipment, and utensils were above acceptable levels for the Thai Community Product Standard (TCPS) and the standards of the Department of Medical Science (DMSC), Ministry of Public Health, which could be caused by lack of sanitation and hygienic practices of operators. Moreover, the evaluation of GMP status revealed that cleaning and maintenance, and personnel and worker hygiene as well as building structure were the issues of most concern, which confirmed the contamination in bakery products. Since the bakery plant is a small-scale processing plant and has financial limits, 5SKaizen activity with application of sanitation practices based on GMP principles were used as suitable quality tools to develop a quality assurance system. This application led to the overall reduction of total bacteria count, yeasts and molds count, and E. coli count were found to be at least 76%, 94% and 100%, respectively in the finished bakery products. There was no B. cereus or S. aureus found. Lastly, the total score of the GMP evaluation increased from 39.6% to 91.6%, which exceeds the minimum requirement of the Thai FDA
Abstract: งานวิจัยนี้ได้ประเมินคุณภาพทางจุลชีววิทยาของผลิตภัณฑ์เบเกอรี่ สภาพสุขาภิบาลในการ ปฏิบัติงาน และสถานที่ผลิตอาหารตามหลักเกณฑ์และวิธีการที่ดีในการผลิตอาหาร (จี เอ็ม พี) ในครัว กลางเบเกอรี่ ณ สถานีขนส่งแห่งที่ 2 จังหวัดนครราชสีมา จากผลการทดลองพบการปนเปื้อนของ จุลินทรีย์โดยเฉพาะอย่างยิ่งยีสต์และรา โคลิฟอร์มและอี โคไล ในผลิตภัณฑ์เบเกอรี่ เครื่องมือ และ อุปกรณ์เกินมาตรฐานผลิตภัณฑ์ชุมชน (มผช.) และมาตรฐานกรมวิทยาศาสตร์การแพทย์ กระทรวง สาธารณสุข เนื่องจากพนักงานขาดความรู้เกี่ยวกับการปฏิบัติด้านสุขอนามัยและสุขาภิบาลอาหาร นอก- จากนี้ผลการประเมินจี เอ็ม พี แสดงให้เห็นว่าหัวข้อการทำความสะอาดและการบำรุงรักษา สุขลักษณะ- ส่วนบุคคล และโครงสร้างอาคารผลิตต้องทำการปรับปรุงเร่งด่วนซึ่งสอดคล้องกับผลการปนเปื้อนในผลิต- ภัณฑ์เบเกอรี่ การพัฒนาระบบประกันคุณภาพโดยการนำกิจกรรม5สและไคเซ็น การปฏิบัติด้านสุขาภิบาล อาหารตามหลักจี เอ็ม พี และเกณฑ์มาตรฐานทางจุลชีววิทยาจึงเหมาะกับโรงงานเบเกอรี่ ซึ่งเป็นโรงงาน ขนาดเล็กและมีข้อจำกัดเรื่องงบประมาณ ผลการปรับปรุงพบว่าปริมาณการปนเปื้อนของแบคทีเรียทั้งหมด ยีสต์และรา และอี โคไล ในผลิตภัณฑ์เบเกอรี่ลดลงอย่างน้อย 76% 94% และ100% ตามลำดับ และไม่พบเชื้อ B. cereus และ S. aureus ผลการประเมินจี. เอ็ม. พี. ได้คะแนนรวมเพิ่มขึ้นจาก 39.6% เป็น 91.6% ซึ่งสูงกว่าข้อกำหนดขั้นต่ำที่กำหนดโดยคณะกรรมการอาหารและยา
Mahidol University. Mahidol University Library and Knowledge Center
Address: NAKHONPATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2010
Modified: 2553-08-25
Issued: 2010-08-25
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH W929d 2010
eng
Spatial: Nakornratchasima
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4937325.pdf 178.63 MB293 2024-11-20 20:08:13
ใช้เวลา
0.26623 วินาที

Worrawalan Phoonsawat
Title Contributor Type
Analysis of chemical and microbiological changes during over-fermentation of naem by using biochemical and molecular biology methods
มหาวิทยาลัยอัสสัมชัญ
Trilert Chaicherdsakul;Worrawalan Phoonsawat; Vethachai Plengvidhy

บทความ/Article
Development of quality assurance system and improvement of sanitation and hygiene practice in the central bakery plant at the 2[supersript]nd bus terminal Nakornratchasima province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Worrawalan Phoonsawat
Pairoj Luangpituksa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pairoj Luangpituksa
Title Creator Type and Date Create
A study of the method for detection of added milk powder in milk and processed milk
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pairoj Luangpituksa
Benjaporn Narinrak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of measures for preventing microbial contamination of pasteurized milk produced from small-scale production plant based on good manufacturing practice : case study at Zonta Chombung Dairy Cooperative
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pairoj Luangpituksa
Ronnachai Yoddumnern
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of quality assurance system and improvement of sanitation and hygiene practice in the central bakery plant at the 2[supersript]nd bus terminal Nakornratchasima province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pairoj Luangpituksa
Worrawalan Phoonsawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
The extraction and application of dietary fiber and cellulose from pineapple cores
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Pairoj Luangpituksa
Theeranan Prakongpan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of enzymes in improving the quality of wheat bran-enriched bread
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Pairoj Luangpituksa
Doolyaroot Rattanakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the extraction of dietary fiber from soybean hulls and its application
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Pairoj Luangpituksa
Pennapha Kiattheerachai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of temperature cycling on Retrogradation of rice starch in the presence of different [beta]-Glucans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Jirarut Wongkongkatep
Athit Charoenwuttichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production and purification of thermo-acido-tolerant phytase from Bacillus SP. PH01
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Pairoj Luangpituksa;Pramvadee Y Wongsaengchantra
Suttiluk Popanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-chitosan mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Atitaya Siripinyanond
Supawadee Chawanthayatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production and characterization of fungal phytase prodeced by solid-state fermentation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Pairoj Luangpituksa;Pramvadee Y Wongsaengchantra
Kwanjira Chantasartrassmee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of irradiated flour to reduce bacillus cereus in soybean paste fermentation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Amaret Bhumiratana;Pairoj Luangpituksa
Monchaya Romwapee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on dietary fiber sources in Thailand and its applications
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig;Visith Chavasit
Benjawan Thumthanaruk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of lactic acid bacteria as starter culture
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavaning;Attawut Impoolsup;Pairoj Luangpituksa
Noppawan Chinachoti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties of biopolymer-stabilized colloidal particles : microfibrillated cellulose-stabilized emulsions and β-lactoglobulin-coated gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Promluck Somboonpanyakul;Anadi Nitithamyong
Thunnalin Winuprasith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 722
รวม 722 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 36,998 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 22 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 37,036 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.133
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.48