แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The Effects of probiotic herbal solution on porcine peripheral blood lymphocyte subsets and monocytes
ผลของน้ำสมุนไพรและโปรไบโอติกกับการตอบสนองของ lymphocyte subsets และ monocyte ในเลือดสุกร

LCSH: Swine -- Growth
MeSH: Flow Cytometry
MeSH: Monocytes
MeSH: Probiotics
Abstract: Presently, because of the increasing use of antimicrobial drugs in the pig industry, drug residues have begun to affect human health more and more. The use of natural products for animal immunomodulation may minimize this problem. This study was performed in nursery pigs to study the effects of probiotic herbal solution on growth performance (average weight daily gain (ADG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR)), morbidity rate, frequency of antimicrobial usage, hematology and immune cells (lymphocyte subsets and monocytes by flow cytometry, including percentage of CD3+, CD3+CD4+ and CD3+CD8+ lymphocytes, CD4+/CD8+and SWC3a+Monocytes). Thirty clinically healthy weaning pigs with a body weight of 8.5 ± 0.4 kg, and 21-28 days of age, were divided into 5 groups, with 6 pigs in each group. Group 1 received placebo; group 2 received sugar cane solution; group 3 received fermented sugar cane solution; group 4 received sugar cane plus powder herb solution; and group 5 received fermented sugar cane plus powder herb solution (probiotic herbal solution). All groups received the preparation at 7.00 a.m., once every morning for 41 days. Body weights were recorded before the experiment (day 0) and each week of the experiment. Blood was collected at days 0, 14 and 35 for hematology and immune cells analysis. Feed intakes and morbidity were observed and recorded every day. Furthermore, the level of lactic acid bacteria in the preparations was determined. There were no significant differences in ADG, FI, FCR, morbidity rate and antimicrobial drug usage among groups. Hematology parameters were not significantly different (p-value > 0.05) among groups except for the platelet counts and numbers of monocytes. Furthermore, leukocytosis and lymphocytosis were presented in all groups. At day 35, percentages of CD3+ and CD8+ T-cell lymphocytes in all groups were higher but percentages of CD4+ T-cell lymphocytes in all groups were lower, compared with day 0, subsequently, CD4+/CD8+ ratios were very low. This indicated that cytotoxic T-cell lymphocytes were stimulated more than helper T-cell lymphocytes. This may be a result of immune response against swine fever vaccine or virus infection. At day 35, the percentages of SWC3a+Monocytes of all groups were lower, compared with day 0. This may be because peripheral blood monocytes changed to tissue macrophage for non-specific immune response. Lactic acid bacterial counts were much lower than the recommended dose. These findings suggest that the probiotic herbal solution may not be useful as an immunomodulator for nursery pigs in the field because it did not minimize morbidity rate and antimicrobial drug usage.
Abstract: อุตสาหกรรมการเลี้ยงสุกรในปัจจุบันมีการใช้ยาต้านจุลชีพกันมาก ทำให้เกิดปัญหายาตกค้างในเนื้อสัตว์ และเป็นอันตรายต่อมนุษย์ การใช้ผลิตภัณฑ์จากธรรมชาติเพื่อปรับสมดุลภูมิคุ้มกันสัตว์ ให้สัตว์มีภูมิคุ้มกันที่ดี อาจจะช่วยลดปัญหาดังกล่าวได้ จึงได้ทำการศึกษาน้ำสมุนไพร และ โปรไบโอติกในสุกรอนุบาลในฟาร์ม ต่อการ เจริญเติบโต (การเพิ่มขึ้นของน้ำ หนักตัวเฉลี่ยต่อวัน ปริมาณอาหารที่กินได้ อัตราการแลกเนื้อ) อัตราการป่วย ความถี่การใช้ยาต้านจุลชีพ ค่าโลหิตวิทยา และ ค่าเซลล์ภูมิคุ้มกัน ( lymphocyte subset และ monocytes ได้แก่ เปอร์เซ็นต์ CD3+ CD3+CD4+ และ CD3+CD8+ lymphocytes อัตราส่วน CD4+/CD8+ และ เปอร์เซ็นต์ SWC3aMonocyte โดย Flow cytometry ใช้ลูกสุกรหย่านมที่อายุ 21-28 วัน มีสุขภาพดี จำนวน 30 ตัว หนัก 8.5 ± 0.4 กิโลกรัมแบ่งเป็น 5 กลุ่ม กลุ่มละ 6 ตัว กลุ่มที่ 1 เป็นกลุ่มควบคุมให้กินยาหลอก (น้ำเปล่า) กลุ่มที่ 2 ให้กินสารละลายน้ำตาลทรายแดงที่ เตรียมใหม่ กลุ่มที่ 3 ให้ กินสารละลายน้ำตาลทรายแดงหมักไว้ 3 วัน กลุ่มที่ 4 ให้กินสารละลายน้ำตาลแดง ผสม ผงสมุนไพรเตรียม ใหม่ กลุ่มที่ 5 ให้กินสารละลายน้ำตาลแดง ผสมผงสมุนไพรหมักไว้ 3 วัน ให้กินทุกวัน วันละ 1 ครั้ง เวลา 7.00 น. แล้วชั่งน้ำหนักทุกสัปดาห์ เก็บตัวอย่างเลือดในวันที่ 0 14 และ 35 ของการทดลอง เพื่อตรวจค่า โลหิตวิทยา และค่าเซลล์ภูมิคุ้มกัน บันทึกปริมาณอาหารที่กิน และการเจ็บป่วยทุกวัน และตรวจหาปริมาณแลก ติกแอซิดแบคทีเรียในสารเหลวดังกล่าว ผลการทดลองพบว่า ลูกสุกรทุกกลุ่ม มีน้ำหนักตัวที่เพิ่มขึ้นต่อวัน (ADG) ปริมาณอาหารที่กินได้ (FI) อัตราการแลกเนื้อ(FCR) อัตราการป่วย และความถี่การใช้ยาต้านจุลชีพไม่ต่างกัน ค่าทางโลหิตวิทยา ไม่แตกต่างกัน ยก เว้น platelets และ monocytes ต่างกันระหว่างกลุ่ม อย่างมีนัยสำคัญ (p-value < 0.05) นอกจากนี้พบ leukocytosis และ lymphocytosisในทุกกลุ่ม ในวันที่35 ของการทดลอง ทุกกลุ่มมี เปอร์เซ็นต์ CD3+ lymphocytes และCD3+ CD8+ T- cell lymphocytes สูงกว่า วันที่ 0 ของการทดลอง แต่ มี เปอร์เซ็นต์ CD3+CD4+ T- cell lymphocytes ต่ำกว่า ทำให้อัตราส่วน CD4+/CD8+ ต่ำมากในทุกกลุ่ม ซึ่งแสดงถึง cytotoxic T-cell lymphocyte ถูกกระตุ้นการทำงานได้ดีกว่า helper T-cell lymphocytes ทั้งนี้อาจเป็นผลจากลูกสุกรมีการตอบสนอง ทางภูมิคุ้มกันต่อการทำวัคซีนอหิวาต์สุกรหรือการติดเชื้อไวรัส สำหรับเปอร์เซ็นต์ SWC3aMonocytes ที่ต่ำลงในทุก กลุ่มในวันที่ 35 นั้นอาจเนื่องจาก monocytes ในกระแสเลือดเปลี่ยนไปทำหน้าที่ macrophages ในเนื้อเยื่อ เพื่อตอบสนอง ภูมิคุ้มกันแบบไม่จำเพาะ ปริมาณแลคติกแอซิด แบคทีเรียที่ตรวจวัดพบว่ามีปริมาณต่ำกว่าปริมาณที่ใช้ได้ผล น้ำสมุนไพรและโปรไบโอติกอาจจะยังไม่เหมาะใช้เป็นสารปรับสมดุลภูมิคุ้มกันในลูกสุกรอนุบาลใน ฟาร์ม เพราะไม่สามารถลดอัตราการเจ็บป่วยและการใช้ยาต้านจุลชีพในลูกสุกรอนุบาลที่ทดลองในฟาร์ม
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2007
Modified: 2553-06-19
Issued: 2010-06-09
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH N976e 2007
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4536919.pdf 1.82 MB60 2021-10-07 12:16:09
ใช้เวลา
0.233211 วินาที

Nuttha Sirijaroenchai
Title Contributor Type
The Effects of probiotic herbal solution on porcine peripheral blood lymphocyte subsets and monocytes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Nuttha Sirijaroenchai
Songsak srianujata
วิทยานิพนธ์/Thesis
Songsak srianujata
Title Creator Type and Date Create
Lead uptake and toxicity in human erythroid precursor cells
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ahnond Bunyaratvej;Songsak Srianujata
Wenika Benjapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aflatoxin in unpolished rice and exposure estimation to aflatoxin in unpolished rice consumption in Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata
Natcha Jankhaikhot
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aflatoxin content in three types of ready-to-eat chili paste from Bangkok markets and effect of sorbic acid on aflatoxin concentration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata
Chadsuree Waiyarattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Effects of probiotic herbal solution on porcine peripheral blood lymphocyte subsets and monocytes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak srianujata
Nuttha Sirijaroenchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Changes in nitrate and nitrite levels in home and commercially processed pickled mustard greens
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Anadi Nitithamyong;Anchanee Utaipatanacheep;Supranee Changbumrung
Charnya Teerapittayanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cooking processes on lead and cadmium content in vegetables and estimated daily intake
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul;Supranee Changbumrung
Aroon Pumcharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pesticide residue levels in different varieties of rice grown in Eastern Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul
Kedsiri Chayawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Daily intake of caffeine from snack and confectionary in children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul
Parnritai Parnvijit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of aflatoxin content in noodle dishes sold in three areas of Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul;Wannee Kusamran
Prapapan Promhirangul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrates and nitrites in tightly closed container fruit juice available in Thailand and their daily intake
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somkiat Kosulwat;Supranee Changbumrung
Wanlop Benjachokchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The occurrence and formation of volatile N-nitroso compounds in broiled and roasted Thai food
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Thirayudh Glinsukon;Wannee Rojanapo
Srisuda Leelachaikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of vegetable eating on the levels of nitrate and nitrite in urine and saliva
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul
Nantawan Wongwongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Levels and risk assessment of potentially toxic polycyclic aromatic hydrocarbons in some Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Nitaya Promvanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Macro and trace elements in Thai food : protein sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P. Sirichakwal;Songsak Srianujata;Prapin Wilairat
Ratchanee Kongkachuichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Potentially toxic chemicals in conventional Thai seafoods : level of polycyclic aromatic hydrocarbons in raw seafoods and the effect of processing
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Atchasai Siritantikorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Zinc, copper and related enzyme levels in blood of Thai adults up to 60 years old
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Samjai Wichaidit;Laddavan Laohaviranit
Panida Kittiwarawut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formation of N-nitrosopiperidine in sausages
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Kaew Kangsadalampai
Ownitee Penpain
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic potential of Thai fermented soy bean products and their nitrosated products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Ratiya Charoensakdi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrate in green leafy vegetables and its role on the possible in vivo formation of n-nitroso proline in school children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Voranunt Suphiphat;Thirayudh Glinsukon;Chairerk Suwannarat
Anchanee Utaipatanacheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of vitamin administration on thiamin and riboflavin status in adults
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai tanphaichitr;Songsak Srianujata;Pakdee Pothisiri
Maliwal Chuaroon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of a food preservative nitrite on mutagenicity of Thai medicinal plants using the Ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Chaniphun Ieamworapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of chitosan for chelation of lead in waste water
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Ladda Tangbanluekal;Visith Chavasit;Satit Puttipipatkhachorn
Varaporn Cholumpai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Jutamaad Satayavivad;Wannee Kusamran
Philaiphark Choomark
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on correlation between heme precursors and lead excretions in urine of Thai
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somchit Virayanondha ;Songsak Srianujata
Arunee Changchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary intake of lead and cadmium of Thai adults in Bangkok area
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Tongtavuch Anukarahanonta;Somchit Viriyanondha
Rodjana Suprapan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of pectin on blood toxicity of lead and mutagenicity of 4-nitro-o-phenylenediamine and sodium azide
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kanda Romruen;Songsak Srianujata;Chaivat Toskulkao;Punya Temcharoen
Arnurai Ruksakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Occurrence and formation of volatile N-nitroso compounds in Thai acid foods and in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Tongtavuch Anukarahanonta;Wannee Rojanapo
Siriporn Tonbooth
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stimulation of intestinal fructose absorption in the mouse by cytochalasin E. in vitro
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thirayudh Glinsukon;Pawinee Piyachaturawat;Songsak Srianujata
Tipa Tontisirin
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Effect of Antioxidants in color formation of sulfacetamide sodium eye drop under light stress
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Songsak Srianujata
Smai Supapand
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 43
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,273
รวม 2,316 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 101,172 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 120 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 118 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 25 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 20 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 14 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 1 ครั้ง
รวม 101,472 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.136
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.180