แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Increasing efficiency of pasteurize machine in bael drink production by clean technology
การเพิ่มประสิทธิภาพของการพาสเจอร์ไรซ์ในกระบวนการผลิตเครื่องดื่มโดยประยุกต์ใช้หลักการของเทคโนโลยีสะอาด

LCSH: Fruit juices -- Pasteurization
LCSH: Industrial microbiology
Abstract: In this study, the Cleaning Technology concept which emphasises reusing reducing and recycling materials and making many small technological adjustment has been applied in order to increase the efficiency of the pasteurization and cooling system for the beverage industry. In the first part of experiment, bael juice was the sample and an old design 55 liter pasteurizing machine was used. The standard holding time for pasteurization is 15 seconds and the standard temperature is 85 OC . At these levels, holding time is sufficient to destroy any pathogenic bacteria. The first objective was check the machine’s performance against these standards. All samples don’t met the holding time standard, however most( 83.3 %) did not meet the temperature pasteurized standard. Microbial quality analysis indicated contamination through aerobic bacteria and yeast and mould in all samples .In the second part of the experiment, the cleaning technology concept was applied. The medium of heat transfer was changed, the machine’s height was raised and an improved cleaning procedure was instituted. Increasing holding time practical follow by operating manual. The analyses undertaken in the first part of the experiment were repeated. The improved system reduced the number of samples that did not meet the temperature standard from 83.3% to 58.33%. All of the samples met the holding time standard. There was less aerobic bacteria contamination and less yeast and mould contamination than previous but these were still at 16% and 41.6% about the standard respectively. Incidental calculations established that the pasteurization process used 2,432 - 2,500 liters of waste water per 1,000 kg. of product and solid waste of 204 – 210 kg . per 1,000 kg . of finished product was generated. In conclusion applying cleaning technology concept can improve the process to some extent for this machine still not have enough efficiency for using in plant and it is not the total answer to the problem.
Abstract: ในการศึกษาได้นำ เอาหลักการของเทคโนโลยีสะอาดเข้ามาประยุกต์ใช้ในการเพิ่มประสิทธิภาพของการ พาสเจอร์ไรซ์และการหล่อเย็นในกระบวนการผลิตเครื่องดื่มเพื่อลดการสูญเสียผลิตภัณฑ์ที่เกิดจากการปนเปื้อนของ แบคทีเรียที่ก่อให้เกิดโรค ในการศึกษาใช้เครื่องพาสเจอร์ไรซ์ รุ่น 55 ลิตร เป็นตัวแทนเครื่องพาสเจอร์ไรซ์ในการ ทดลอง และตัวอย่างที่ใช้ในการทดลองได้แก่ นํ้ามะตูม ที่มีค่า pH 4.3 ผลจากการเก็บข้อมูลพื้นฐานด้านประสิทธิภาพ ในการฆ่าเชื้อของเครื่องพาสเจอร์ไรซ์ซึ่งเทียบได้จากเกณฑ์ของอุณหภูมิในการฆ่าเชื้อของผลิตภัณฑ์ที่85องศาเซลเซียส โดยมีระยะเวลาที่ผลิตภัณฑ์สัมผัสกับความร้อน ณ.อุณหภูมินั้นนาน 15 วินาที ซึ่งเป็นเกณฑ์ของระยะเวลาในการ ฆ่าเชื้อที่นานพอจะฆ่าเชื้อแบคทีเรียที่ก่อให้เกิดโรคในผลิตภัณฑ์ ผลจากการเก็บข้อมูลเพื่อศึกษาและวิเคราะห์หาปัญหา และการสูญเสียจากการทดลองก่อนการแก้ปัญหาพบว่า อุณหภูมิที่ใช้ในการฆ่าเชื้อไม่ผ่านตามเกณฑ์ที่กำ หนดร้อยละ 83.3 และเวลาที่ใช้ในการฆ่าเชื้อไม่ผ่านตามเกณฑ์ที่กำ หนดทั้งหมดร้อยละ 100 ผลวิเคราะห์ทางด้านจุลินทรีย์ของผลิต ภัณฑ์ที่ผ่านการพาสเจอร์ไรซ์ พบการปนเปื้อนของเชื้อจุลินทรีย์ ชนิด แอโรบิค และ ยีสต์ โมลด์ เกินกว่าค่ามาตรฐาน ร้อยละ100 ทั้งสองชนิด ทำ ให้ผลิตภัณฑ์ทั้งหมดร้อยละ100 เกิดการสูญเสียทั้งหมด เมื่อวิเคราะห์หาวิธีการแก้ไขปัญหา ตามหลักการของเทคโนโลยีสะอาดในการทดลองได้เลือกใช้ วิธีการเปลี่ยนตัวกลางนำ ความร้อนจากนํ้าเป็นป็อบปารีน, ปิดฝาbalance tank และวางเครื่องไว้บนโต๊ะเพื่อเพิ่มความสูงจากปากก็อกถึงพื้นอย่างน้อย 50 เซนติเมตร และควบคุม วิธีการเปิด-ปิด วาลว์บรรจุผลิตภัณฑ์ เพื่อเพิ่มเวลาที่ผลิตภัณฑ์สัมผัสความร้อนณ.อุณหภูมิที่ใช้ฆ่าเชื้อ ได้นำ มาใช้ใน การทดลองพบว่าอุณหภูมิที่ใช้ในการฆ่าเชื้อของผลิตภัณฑ์ไม่ผ่านตามเกณฑ์ที่กำ หนดลดลงจากร้อยละ83.3ของจำ นวน การทดลองทั้งหมด เป็นร้อยละ 58.33 และเวลาที่ใช้ในการฆ่าเชื้อผลิตภัณฑ์ผ่านตามเกณฑ์ที่กำ หนดเพิ่มขึ้นร้อยละ 100 ผลวิเคราะห์ทางด้านจุลินทรีย์ของ ผลิตภัณฑ์ที่ผ่านการพาสเจอร์ไรซ์พบการปนเปื้อนของเชื้อจุลินทรีย์ชนิดแอโรบิค เกินกว่าค่ามาตรฐาน (>500 cfu/ml.)ร้อยละ 16 และ ยีสต์โมลด์ ร้อยละ 41.6 ตามลำ ดับ ซึ่งเมื่อเปรียบเทียบการสูญ เสีย ผลิตภัณฑ์ก่อนการแก้ปัญหาและหลังการแก้ปัญหา พบว่า เครื่องพาสเจอร์ไรซ์ที่ใช้เป็นตัวแทนในการทดลองยังไม่ มีประสิทธิภาพเพียงพอในการฆ่าเชื้อจนถึงระดับที่ทำ ให้ผลิตภัณฑ์ปลอดภัยต่อการบริโภค ถึงแม้ว่ามีการสูญเสียของ ผลิตภัณฑ์ลดลงจากร้อยละ 58.4เป็นร้อยละ 41.6 ผลกระทบจากการผลิตต่อสิ่งแวดล้อมพบว่าเกิดปริมาณนํ้าเสียโดย รวมของกระบวนการผลิตโดยรวมทั้งหมด 2,432 - 2,500 ลิตรต่อผลิตภัณฑ์ 1 ตัน และมีปริมาณของเสียที่เกิดขึ้นใน กระบวนการผลิตโดยรวม 204 – 210 กิโลกรัม ต่อผลิตภัณฑ์ 1 ตัน
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2004
Modified: 2553-03-24
Issued: 2010-02-16
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740449352
CallNumber: TH J37i 2004
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4236512.pdf 1.35 MB156 2024-01-14 15:47:10
ใช้เวลา
0.309529 วินาที

Jariyaporn Punkkom
Title Contributor Type
Increasing efficiency of pasteurize machine in bael drink production by clean technology
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jariyaporn Punkkom
Sanchai Sutipanwihan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sanchai Sutipanwihan
Title Creator Type and Date Create
The appropriateness assessment of rice husk power generation technology : case study of the Chai Nart power plant
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Narumon Paiboonsittikun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Life cycle environmental impact assessment of sa paper : case study of Nheun Po-Kra-Dat-Sa, Chiang Mai
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Ranaya Chindatat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of cleaner technology to reduce energy use in pig farm case study : Ratchaburi province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Patcharat Saralamp
วิทยานิพนธ์/Thesis
Increasing efficiency of pasteurize machine in bael drink production by clean technology
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Jariyaporn Punkkom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors influencing the utilization of non-timber forest products in communities around Phuluang wildlife sanctuary
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Anocha Pichaisiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Local people participation in cultural environment conservation : a case study of Sri Satchnalai, Sukhothai province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Wilasinee Kingkaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Knowledge attitude and practice of heads of local administrative organizations on swine farms and pollution management : a case study of Muang district, Nakhonpathom province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Tulaporn Anannaweenusorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pull and push factors in international tourism of Thai tourists
มหาวิทยาลัยมหิดล
Laddawan Thong-Nop;Sanchai Sutipanwihan;Sayam Aroonsrimorakot
Apiyut Siyapan
วิทยานิพนธ์/Thesis
The potential of ISO14001 certified industries companies to maintain environmental management system
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sayam Aroonsrimorakot;Sompong Thongchai;Sanchai Sutipanwihan;Suvaluck Satumanatpan
Chanakran Kaokhem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of the utilization and efficiency of sustainable community environmental indicators : a case study of the municipality of Krabi, Krabi province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Laddawan Thong-Nop;Suvaluck Satumanatpan;Pisase Senawongse;Sanchai Sutipanwihan
Charnwet Chotikitsomboon
วิทยานิพนธ์/Thesis
The local acceptation of non-hazardous industrial waste management by incinerator case study : Kabinburi district Prachinburi province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kasem Kulpradit;Sanchai Sutipanwihan;Suttinant Nantachit;Somrat Kerdsuwan
Chavengsak Hatsadin
วิทยานิพนธ์/Thesis
The appropriate guidelines for environmental quality management by local participation in ecotourism activities case study : Wat Don Wuay Riverside market
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sompong Thongchai;Sayam Aroonsrimorakot;Sanchai Sutipanwihan;Pisase Senawongse
Cherdchant Lieangcheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
A suitable configuration and color of solid waste container for kindergarten students a case study : Samutprakarn province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Bundit Channarong;Rungjarat Hutacharoen;Sanchai Sutipanwihan;Pijak Hinjiranan
Chumroon Benchawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
The role of members of natural resource and conservation club on environmental conservation activities in academic institute
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan;Nongpa-Nga Suckavanich;Chusom Rattananit
Petchrada Orchaiyapoom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Knowledge attitude and participation on wastewater management of subdistrict administration organization members : a case study of Muang district Samutsakhon province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sukhum Poothong;Sanchai Sutipanwihan
Therayan Chotipaporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Knowledge, attitude and behavior on using of poisonous agricultural chemicals and the impact on farmers' health
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sompong Thongchai;Chirasakdi Poonpol;Sanchai Sutipanwihan;Somthong Lekhakula;Pinai Vitheesawat
Sirima Ratchawatana
วิทยานิพนธ์/Thesis
A lower secondary students' constructive manual for fertilizer use
มหาวิทยาลัยมหิดล
Suchart Nawagawong;Charlie Navanugraha;Sanchai Sutipanwihan;Veerasak Udomchoke
Supaporn Sithimart
วิทยานิพนธ์/Thesis
The development of cleaner technology training model in environmental management for students a case study : Nakhonnayok Technical College
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan
Kunya Pradprew
วิทยานิพนธ์/Thesis
A suitable learning model for household hazardous waste for students a case study : Bangkok College of Business Administration and Tourism
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan;Bundit Channarong;Bundit Channarong;Chusom Rattananit
Pranissara Thungthong
วิทยานิพนธ์/Thesis
The opinions on making baisri with banana leaves on sustainable local handicrafts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sompong Thongchai;Sanchai Sutipanwihan;Iam Thongdee
Prapaisri Chaingam
วิทยานิพนธ์/Thesis
The development of wetness sensor for baby sheet
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sayam Aroonsrimorakot;Gritsanaruck Theeraraj;Sanchai Sutipanwihan
Somsak Sukhuman
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting youth consciousness of water resource conservation : a case study of Nakhonratchasima municipality
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kasem Kulpradit;Gritsanaruck Theeraraj;Sanchai Sutipanwihan
Pakwan Gajharn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Village health volunteer participation in river conservation : a case study of Rayong river Rayong province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Laddawan Thong-Nop;Sanchai Sutipanwihan;Witoon Duangkeo
Somchate Chan-Amrung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting the adoption of cleaner technology for environmental management industrial sector : a case study of textile bleaching and dyeing factories under the pilot project of the Department of Industrial Works
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan;Charlie Navanugraha;Jullapong Thaveesri
Saard Pradprew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of cleaner technology to reduce starch and electrical energy losses in native starch industry case study : Tang Song Chua Flour Mill Limited Partnership at Rayong province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan;Bundit Channarong;Sudkla Boonyananth
Sukumal Ahingsako
วิทยานิพนธ์/Thesis
Adoption of process for cookies with candied water hyacinth among members of housewife groups : a case study of Nakhon Pathom province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sanchai Sutipanwihan;Anadi Nitithamyong;Supang Ruangchai
Patamabhorn Kerdchoochuen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Management guidelines for coastal erosion : a case study of Chao Lao and Laem Sadet beaches, Chanthaburi province, Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Suvaluck Satumanatpan;Sanchai Sutipanwihan;Chumlong Arunlertaree
Saowalak Matusornsakoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization and conservation of wild plant diversity : a case study of two Karang villages in Kaeng Krachan National Park
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Kulvadee Kansuntisukmongkol;Sanchai Sutipanwihan;Patompong Saguanwong
Orawan Boontun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 9
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,354
รวม 3,363 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 7,684 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 4 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 4 ครั้ง
รวม 7,699 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.48