แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
การประยุกต์ใช้เบต้า-กลูแคนที่เตรียมจากยีสต์ใช้แล้วในอุตสาหกรรมการผลิตเบียร์เพื่อเป็นสารทดแทนไขมันในมายองเนส

LCSH: Emulsions
LCSH: Fat substitutes
LCSH: Glucans
LCSH: Mayonnaise
LCSH: Yeast
Abstract: Application of β-glucan prepared from spent brewer’s yeast as a fat replacer in mayonnaise was studied. Fat was partially substituted by β-glucan at levels of 25, 50, and 75% which were referred to as 25B, 50B, or 75B formulations, respectively. The full fat (FF) (100% oil) mayonnaise without β-glucan substitution was used as a control experiment. Physicochemical, rheological, microbiological analyses, and sensory evaluation of FF and reduced fat (RF) mayonnaises were performed. The results indicated that all RF mayonnaises had significantly lower fat and energy contents but higher water content than their FF counterpart; these differences increased with increasing substitution levels of β-glucan. With regard to pH, there were no significant differences between FF and RF mayonnaises after one day of storage. However, pH values of RF samples decreased with an increasing degree of substitution after 2 months storage. In terms of texture, 50B and 75B formulations showed similar firmness and adhesiveness values as those of the FF sample. Microstructure analysis showed close packing structures of large droplets for FF and 25B and loose structures of a network of aggregated small droplets for 50B and 75B samples. Both FF and RF mayonnaises exhibited thixothopic shear thinning behaviour under steady shear tests and were rheologically classified as weak gels under small amplitude oscillatory shear tests. Microbial loadings of all mayonnaises tested were in the acceptable limit throughout the storage time. The RF mayonnaises exhibited higher storage stability than the FF sample. Sensory evaluation demonstrated that mayonnaises substituted with β-glucan of not more than 50% were acceptable. This study shows good potential for spent brewer’s yeast β-glucan to be used as a fat replacer in mayonnaise.
Abstract: เบต้า-กลูแคนที่สกัดมาจากยีสต์ใช้แล้วในอุตสาหกรรมการผลิตเบียร์ได้ถูกนำมาใช้เป็นสาร ทดแทนไขมันในมายองเนส มายองเนสสูตรทดแทนไขมันมี 3 สูตรคือ 25B, 50B และ 75B ซึ่ง หมายถึงไขมันจะถูกทดแทนบางส่วนด้วยเบต้า-กลูแคนในอัตราส่วน 25% 50% หรือ 75% ตามลำดับ โดยมีมายองเนสปรกติ (ไขมัน 100%) เป็นสูตรควบคุม การทดลองเพื่อศึกษาคุณสมบัติ ทางด้านกายภาพ เคมี รีโอโลจี การตรวจวิเคราะห์เชื้อจุลินทรีย์ และการประเมินคุณภาพทาง ประสาทสัมผัส จากผลการทดลองพบว่า มายองเนสสูตรทดแทนไขมันทุกสูตรมีปริมาณไขมันและ พลังงานน้อยกว่ามายองเนสสูตรปรกติ แต่มีปริมาณน้ำเป็นส่วนประกอบมากกว่า แปรผันตาม ปริมาณเบต้า-กลูแคนที่เติมอย่างมีนัยสำคัญ ขณะที่ pH ของทุกสูตรไม่ต่างกันหลังจากเก็บไว้ 1 วันที่ อุณหภูมิห้อง แต่พบว่าหลังจากเก็บไว้ 2 เดือน ค่า pH ลดลงตามสัดส่วนของไขมันที่ถูกทดแทน ทางด้านเนื้อสัมผัส สูตร 50B และ 75B มีความคงตัวและความเหนียวไม่แตกต่างจากสูตรควบคุม เมื่อดูผ่านกล้องจุลทรรศน์อิเล็กตรอน จะพบว่า สูตร FF และ 25B จะมีเม็ดไขมันที่มีขนาดใหญ่และ เบียดกันแน่น ขณะที่ สูตร 50B และ 75B เม็ดไขมันจะมีขนาดเล็กและเกาะกลุ่มกันเป็นเครือข่าย อย่างหลวม ๆ จากการทดสอบแบบให้แรงเฉือนสม่ำเสมอมายองเนสทุกสูตรมีคุณสมบัติเป็น ไทโส โทรปิค-เชียทินนิ่ง และเป็นเจล อ่อนเมื่อทดสอบแบบให้แรงเฉือนกลับไปกลับมาในช่วงสั้น ๆ เชื้อจุลินทรีย์ที่ตรวจพบยังอยู่ในเกณฑ์มาตรฐานตลอดระยะการเก็บรักษา 2 เดือน มายองเนสสูตรทด แทนไขมันมีความคงตัวมากกว่าสูตรปรกติ การประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสบ่งชี้ว่ามายอง เนสที่ทดแทนไขมันด้วยเบต้า- กลูแคน ไม่เกิน 50% จะยังอยู่ในช่วงที่ผู้ทดสอบยอมรับได้ จาก การศึกษาข้างต้นนี้แสดงให้เห็นถึงความเป็นไปได้สูงที่จะใช้เบต้า-กลูแคนจากยีสต์ใช้แล้วใน อุตสาหกรรมเบียร์ เป็นสารทดแทนไขมันในมายองเนส
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2004
Modified: 2553-03-24
Issued: 2010-02-16
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740450652
CallNumber: TH S959ap 2004
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4536520.pdf 1.51 MB151 2025-08-06 21:39:15
ใช้เวลา
0.286062 วินาที

Supachai Worrasinchai
Title Contributor Type
Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
มหาวิทยาลัยมหิดล
Supachai Worrasinchai
Manop Suphantharika
วิทยานิพนธ์/Thesis
Manop Suphantharika
Title Creator Type and Date Create
Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rawiwan Banchathanakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Supachai Worrasinchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-gum mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Montri Chaisawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Viriya Sae-Kang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of spent brewer's yeast [beta]-glucan on gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Sripattra Satrapai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The production of instant soymilk powders by spray drying and fluidized bed agglomeration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Nakarin Jinapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of mixture of waxy corn starch and hydrocolloid dispersions during and after heating
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Piyada Achayuthakan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a monoclonal antibody assay for Infectious Hypodermal and Hematopoietic Necrois Virus ‪(IHHINV)‬ of shrimp
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Bui Thi Bich Hang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of hydrocolloids on physical and rheological properties of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Jetnapa Techawipharat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Yuvaret Viturawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stabilization of oil-in-water emulsions by polysaccharides and proteins
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rujirat Santipanichwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of temperature cycling on Retrogradation of rice starch in the presence of different [beta]-Glucans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Jirarut Wongkongkatep
Athit Charoenwuttichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spent brewer's yeast [beta]-glucan with a potential application in food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sittiwat Lertsiri
Saowanee Thammakiti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production, characterizations and utilization of acid-modified tapioca starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Pavinee Chinachoti;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob
Napaporn Atichokudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of a thermostable alpha-amylase and a glucoamylase by covalent binding with dialdehyde cellulose
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Saovanee Dharmmasthiti
Narisa Chaokasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mediated enzyme electrode for amperometric determination of L-glutamate
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Suchat Udomsopagit;Werasak Surareungchai
Pariya na Nakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of brewer's yeast glucan with a potential application as an immunostimulant for the black tiger shrimp (penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Cornel Verduyn
Pongsak Khunrae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of flour and starch from seeds of malva nut fruit
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amornrath Podhipak;Manop Suphantharika
Waratchaya Ekprarinyarak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-chitosan mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Atitaya Siripinyanond
Supawadee Chawanthayatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of spent brewer's yeast cell wall fractions and their applications as immunostimulant for the black tiger prawn, PENAEUS MONODON
มหาวิทยาลัยมหิดล
VerduynCornel;Manop Suphantharika;Flegel, Timothy W
Phat Thanardkit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spray dried formulations of Bacillus thuringiensis based biopesticides
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Amaret Bhumiratana;Uthai Ketunuti
Aroonrat Teera-arunsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of 5'-GMP-rich yeast extracts from spent brewor's yeast
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sujin Shobsngob
Phanida Sombutyanuchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of lipase from Acinetobacter calcoaceticus LP009 and its potential application
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Sittiwat Lertsiri;Manop Suphantharika
Waewrawee Prabnarong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of heterologous protein by recombinant Saccharomyces cerevisiae
มหาวิทยาลัยมหิดล
Attawut Impoolsup;Chuenchit Boonchird;Manop Suphantharika
Therapatt Prasansarakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of single cell protein production in air-lift fermenter
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Parichart Srithongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of peptide antibiotics produced by bacillus subtilis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Jaruwan Preechaborisutkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties of biopolymer-stabilized colloidal particles : microfibrillated cellulose-stabilized emulsions and β-lactoglobulin-coated gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Promluck Somboonpanyakul;Anadi Nitithamyong
Thunnalin Winuprasith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 9
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,392
รวม 2,401 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 276,500 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 424 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 277 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 77 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 66 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 25 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 3 ครั้ง
รวม 277,377 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.133
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.28