แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Technology transfer of calcium-fortified soybean milk to school level
การถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตนมถั่วเหลืองเสริมแคลเซียมสู่ระดับโรงเรียน

LCSH: Calcium
LCSH: Soymilk
LCSH: Schools
LCSH: Technology Transfer
Abstract: Soybean milk is an inexpensive beverage and it can be easily prepared and controlled to contain protein at the level closed to cow’s milk. However, its calcium content is much lower than that of cow’s milk - 25 mg/100 mL compared to 120 mg/100 ml. Calcium is an essential mineral for proper growth and for bone and teeth development. Thus, children and teenagers need high amounts of calcium. This study was carried out with the objective to study the feasibility and sustainability of the small-scale production of calcium-fortified soybean milk at school level. Five schools were selected to attend the project for 2 semesters (6 to 7 months). The target students were those who were not under school milk programmes. Each school received an electric food grinder and other basic equipment for soybean milk preparation. Nutritional information on soybean, soybean milk, calcium, the use of okara for consumption as well as safe methods for soybean milk preparation were provided to teachers and students. Intensive hands-on training was organised to transfer technology for calcium fortified soybean milk preparation from laboratory scale to school level. A quality control model for safe production of calcium-fortified soybean milk was developed and implemented. The nutritional quality and microbiological safety of the products were evaluated. The use of okara in the daily diet was promoted. The acceptability of the products was tested among target students using a questionnaire and the feasibility and sustainability of the project were assessed using focus-groups and in-depth interviews. The nutrition knowledge of the students at four of the schools increased after receiving the information except at the one whose students had previous good basic knowledge. The nutritional quality of calcium-fortified soybean milk produced at each school fluctuated; protein, calcium and total solid contents were 1.6-2.9 g/100mL, 56-123 mg/100mL and 8-17 g/100mL, respectively. However, the product quality conformed to the standard (no food-borne pathogens) after using modified-method (adding the ingredients before boiling for 20 min). The total acceptability of the product, rated by the target students at five schools, was “like slightly” to “like very much”. Four out of the five schools continued the production and the transferred technology was well accepted. The incorporation of okara into daily menus was accepted by the teachers and students at primary schools. The findings showed that calcium-fortified soybean milk production at school level is feasible but more attention is necessary to standardise the nutritional quality of the product. The executive team, teachers and students at four of the schools realised the benefits of the product to health. The technology for production and the products were well accepted among the producers and target consumers. This implies that the production of calcium fortified soybean milk at school level would be sustainable.
Abstract: นมถั่วเหลืองเป็นเครื่องดื่มที่สามารถผลิตให้มีปริมาณโปรตีนใกล้เคียงกับนมวัว ราคาถูกและทำ เองได้ไม่ยาก แต่นมถั่วเหลืองมีปริมาณแคลเซียมตํ่ากว่านมวัวมาก คือมีประมาณ 25 มก./100 มล. เมื่อเทียบกับนมวัวซึ่งมีแคลเซียม ประมาณ 120 มก./100 มล. แคลเซียมมีความสำ คัญต่อการเจริญเติบโตและความแข็งแรงของกระดูกและฟัน เด็กและ วัยรุ่นต้องการแคลเซียมค่อนข้างมากเพื่อการเจริญเติบโต งานวิจัยนี้มีจุดประสงค์ในการถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตนมถั่ว เหลืองเสริมแคลเซียมจากระดับห้องปฏิบัติการสู่ระดับโรงเรียน เพื่อศึกษาความเป็นไปได้และความยั่งยืนในการผลิตนมถั่ว เหลืองเสริมแคลเซียมในระดับโรงเรียน ขั้นตอนการศึกษา 1) คัดเลือกโรงเรียนจากภาคต่าง ๆ ที่สมัครใจเข้าร่วมโครง การ จำ นวน 5 โรงเรียน ระยะเวลาการศึกษาคือ 2 ภาคเรียน (6-7 เดือน) กลุม่ เป้าหมายคือนักเรียนที่ไม่อยู่ในโครงการ นมโรงเรียน โดยโรงเรียนได้รับเครื่องเตรียมนมถั่วเหลืองและอุปกรณ์พื้นฐานสำ หรับผลิตนมถั่วเหลืองเสริมแคลเซียม 2) จัดกิจกรรมให้ความรู้ด้านโภชนาการของถั่วเหลือง นมถั่วเหลือง แคลเซียม และการใช้ประโยชน์ของเนื้อถั่วเหลือง เพื่อบริโภคและสุขอนามัยที่ดีในการผลิตแก่ครูและนักเรียน 3) ถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตนมถั่วเหลืองเสริมแคลเซียม โดยสาธิตวิธีผลิตและให้ผู้ผลิตร่วมปฏิบัติจริงจนสามารถผลิตได้เอง 4) ทำ การพัฒนาวิธีผลิตเพื่อให้ได้นมถั่วเหลืองเสริม แคลเซียมที่สะอาดปลอดภัยและนำ ไปประยุกต์ใช้ในระดับโรงเรียน 5) ประเมินคุณค่าทางโภชนาการและความปลอดภัย ด้านจุลินทรีย์ของนมถั่วเหลืองเสริมแคลเซียมที่ผลิตในโรงเรียน 6) ส่งเสริมการนำ เนื้อถั่วเหลืองที่ได้จากการเตรียมนมถั่ว เหลืองไปใช้สำ หรับบริโภคในโรงเรียน 7) ประเมินการยอมรับผลิตภัณฑ์จากนักเรียนกลุ่มเป้าหมายโดยใช้แบบสอบถาม และ 8) ประเมินความเป็นไปได้และความยั่งยืนของโครงการโดยวิธีสนทนากลุ่มและการสัมภาษณ์แบบเจาะลึก ผลการ ดำ เนินงานพบว่านักเรียน 4 โรงเรียนมีความรู้ด้านโภชนาการดีขึ้นหลังจากได้รับการสอนยกเว้น 1 โรงเรียนที่นักเรียนมี ความรูเ้บอื้ งต้นดีอยู่แล้ว ผลด้านคุณค่าโภชนาการของผลิตภัณฑ์ที่แต่ละโรงเรียนผลิตมีค่าไม่คงที่ในระหว่างดำ เนินโครง การโดยมีปริมาณโปรตีนในช่วง 1.6-2.9 ก/100 มล. ปริมาณแคลเซียม 56-123 มก/100มล. และปริมาณของแข็งทั้งหมด ประมาณ 8-17 ก/100มล. อย่างไรก็ตามผลิตภัณฑ์ผ่านเกณฑ์ความปลอดภัย ไม่พบจุลินทรีย์ที่ก่อให้เกิดโรคหลังจาก ปรับเปลี่ยนขั้นตอนการเติมแคลเซียมในนมถั่วเหลือง (เติมก่อนนมถั่วเหลืองเดือด) นักเรียนทั้ง 4 โรงเรียนให้คะแนน ความชอบต่อผลิตภัณฑ์โดยรวมอยู่ในระดับชอบเล็กน้อย-ชอบมาก ผลการประเมินการยอมรับเทคโนโลยีการผลิตพบว่า ผู้ผลิตของ 4 โรงเรียนสามารถดำ เนินการผลิตได้อย่างต่อเนื่องตลอดโครงการและยอมรับเทคโนโลยีที่ถ่ายทอดเป็นอย่าง ดี ครูและนักเรียนของโรงเรียนระดับประถมศึกษาให้การยอมรับการนำ เนื้อถั่วเหลืองใช้สำ หรับบริโภคเป็นอย่างดี จากผล การดำ เนินงานแสดงว่าการผลิตนมถั่วเหลืองเสริมแคลเซียมในระดับโรงเรียนมีความเป็นไปได้แต่ผู้ผลิตต้องเพิ่มความเอาใจ ใส่กับการควบคุมคุณภาพด้านโภชนาการของผลิตภัณฑ์ให้มากขึ้น และโครงการน่าจะมีความยั่งยืนเพราะคณะผู้บริหาร ครูและนักเรียนตระหนักถึงคุณประโยชน์ของผลิตภัณฑ์ที่มีต่อสุขภาพ ผูผ้ ลิตให้การยอมรับเทคโนโลยีการผลิตและ ผูบ้ ริโภคกลุ่มเป้าหมายยอมรับผลิตภัณฑ์เป็นอย่างดี
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2004
Modified: 2553-03-22
Issued: 2010-02-12
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740449816
CallNumber: TH J61t 2004
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4436475.pdf 3.09 MB63 2025-02-02 20:53:53
ใช้เวลา
0.285727 วินาที

Jiraporn Sirison
Title Contributor Type
Technology transfer of calcium-fortified soybean milk to school level
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jiraporn Sirison
Prapasri Puwastien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Consumers’ Acceptance of Chicken Green Curry with Soymilk in Bangkok
มหาวิทยาลัยอุบลราชธานี
Jiraporn Sirison;Tassanee Jantapun;Yuporn Puechkamut

บทความ/Article
Prapasri Puwastien
Title Creator Type and Date Create
Iodine fortification in Som-Fak and its characteristics during fermentation, storage and after cooking
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien
Numphung Rujithamkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Technology transfer of calcium-fortified soybean milk to school level
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien
Jiraporn Sirison
วิทยานิพนธ์/Thesis
Changes of antioxidant activity and total phenolic compounds during storage of selected fruits and their juices
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien
Oruma Patthamakanokporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritive value of commonly consumed fish : proximate composition, fatty acids and cholesterol
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Pongtorn Sungpuag;Somkiat Kosulwat
Kunchit Judprasong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Lactose digestion and tolerance after consumption ready-to-eat cereal breakfast and milk in adolescents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Kraisid Tontisirin
Wanna Taveethavornsawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Attitude knowledge understanding and use of information on nutrition labeling in Bangkok residents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Thara Viriyapanich
Benchaporn Sukprasert
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effecacies of using a mixture of organic acids and chlorine dioxide in reducing the numbers of Salmonella typhimurium in processing of frozen chicken
มหาวิทยาลัยมหิดล
Renu Twichatwitayakul;Prapasri Puwastien;Chittima Singhavanich
Duangporn Sangplang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Selenium content of Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien
Jarupan Polngam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of instant noodles preparation and identification of the proper critical control points for controlling Bacillus Cereus contamination in instant noodle seasoning
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Chittima Singhavanich;Renu Twichatwitayakul
Jiraporn Sonyim
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidation activity of Okara tempe a fermented product with rhizopus oligosporus
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Prapasri Puwastien;Sittiwat Lertsiri
Kanitta Wanthawin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Lactose digestion and tolerance after yogurt tablet consumption in adolescents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Visith Chavasit
Laong Kvammana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Calcium fortification in soybean milk and in-vitro bioavailability
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Prapaisri P Sirichakwal;Anadi Nitithamyong
Piangjan Chaiwanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Calcium fortification in soybean yoghurt and in-vitro bioavailability
มหาวิทยาลัยมหิดล
ปิยนันท์ สงวนพฤกษ์;Prapasri Puwastien;Prapaisri P Sirichakwal;Anadi Nitithamyong
Piyanun Sanguanpruke
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of prolonged consumption of yoghurt on lactose digestion and tolerance in adolescents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Prapaisri P. Sirichakwal;Pongtorn Sungpuag
Songsuda Chancharupong
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effectiveness study of Sinlek rice consumption on improvement of iron status in Hill-Tribe children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Uruwan Yamborisut;Rachanee Mekanontchai;Malulee Tuntawiroon;Prapasri Puwastien
Orraya Porniammongkhol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritional and antinutritional properties of Ma-king (Hodgsonia heteroclita and Hodgsonia macrocarpa) and Kra-bok (Irvingia malayana) seeds and their use in cookies
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Ratchanee Kongkachuichai;Pongtorn Sungpuag
Narintra Chawaluechai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of dietary fiber on hydrogen and methane production in vegetarians
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P. Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Anadi Nitithamyong
Nantana Suppapitnarm
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritive values and sensory acceptability of red tilapia : a comparative study of freshwater and seawater cultured fish
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Charoen Nitithamyong;Prapasri Puwastien
Suthida Chatvuitinun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Lactose digestion and tolerance after whole milk and low lactose milk products consumption in middle age people
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Visith Chavasit
Siriporn Wichito
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of reference amounts for Thai nutrition labelling and food composition data base of Thai commercial food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Prapaisri P. Sirichakwal;Pongtorn Sungpuag
Monthip Raroengwichit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutrient intake and health status of Thai vegans : trace elements and vitamin B12
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Kraisid Tontisirin;Phongjan Hathirat
Chureeporn Chitchumroonchokchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of solid foods and reduction of milk quantity on postprandial colonic lactose fermentation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Prapasri P. Sirichakwal;Kraisid Tontisirin;Wandee Varavithya
Wenika Benjapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Vitamin B12 in fermented plant prodcts, and effect of cooking process
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Prapaisri P Sirichakwal;Kraisid Tontisirin
Sutarnthip Rugsagunpiwat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Relationship of nutrient intake, renal stone and distal renal tubular acidosis (dRTA) in the North-East of Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapasri Puwastien;Prapaisri P Sirichakwal;Sakorn Dhanamitta;Sumalee Nimmannit
Sompong Liammongkolkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Behavior of snack consumption among school children in rural
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sakorn Dhanamitta;Yongyout Kachondham;Prapasri Puwastien
Laddawan Limpijarnkit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of Thai plants for potential sources of inulin-type fructans
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Kunchit Judprasong;Pongtorn Sungpuag;Prapasri Puwastien
Siriporn Tanjor
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 34
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,785
รวม 2,819 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 72,264 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 55 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 37 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 72,369 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.132
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.48