แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of hydrothermal processing on carotenoids, tocopherol, fatty acids and oxidative parameters of palm (Elaeis guinensis Jacq) oil

Organization : Obafemi Awolowo University. Department of Chemistry
Email : otemuyisegun@oauife.edu.ng

Organization : University of Ibadan. Department of Human Nutrition and dietetics

Organization : Obafemi Awolowo University. Department of Chemistry

Organization : Obafemi Awolowo University. Department of Chemistry
keyword: Hydrothermal processing.
LCSH: Vitamin E.
; Peroxide value.
LCSH: Carotenoids.
LCSH: Fatty acids.
LCSH: Palm oil.
Abstract: The study investigated the impact of hydrothermal processing on carotenoids, total tocopherol, fatty acids and oxidative changes in palm (Elaes guinensis) oil. The oil samples were subjected three thermal processes namely boiling (oil with water), stir-frying (oil without water) and batch frying (frying plantain in oil). In each of the thermal operations, samples of oil were withdrawn at time interval for analysis. The oil samples obtained from each operation analysed for chemical parameters using standard methods, fatty acid profile analysed using gas chromatography, carotenoids by spectrophotometric methods after separation by open column chromatography and tocopherol by colorimetric method. The results indicated that stir frying and boiling processes caused a drastic decrease in the carotenoid within 2mins, B-carotene and tocopherol decreased by 50 percent within 100 min of processing. The peroxide value and thiobarbituric acid values increased from 8.5 to 118 meq/kg and 2.23 to 7.59 (240 percent) respectively. From batch frying, peroxide value, free fatty acids and acid value increases from 9.48 to 33.21 meq/kg, 0.93 to 1.42 and 1.85 to 2.82, correspondingly as frying time was increased. The trans fatty acids was discovered to be present due to increase frying time. The study revealed that heat treatment to which palm oil is subjected especially during food preparation could lead to loss of lipophilic vitamins and essential fatty acids with formation of trans fatty acid; and also, oxidative deterioration of the oil. Hence, repeatedly used vegetable oil should be constantly analysed as it may be detrimental to nutrition and health of consumers."
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: BANGKOK
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2566
Modified: 2566-10-24
Issued: 2023-10-24
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : JOURNAL OF APPLIED SCIENCE AND EMERGING TECHNOLOGY. vol. 22, no. 2 (2023), p. 1-9.
eng
©copyrights King Mongkut's University of Technology North Bangkok
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 sci66_220201.pdf 302.07 KB
ใช้เวลา
0.038839 วินาที

Otemuyiwa, Israel Olusegun.
Title Contributor Type
Effect of hydrothermal processing on carotenoids, tocopherol, fatty acids and oxidative parameters of palm (Elaeis guinensis Jacq) oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Otemuyiwa, Israel Olusegun.;Eyinla, Emmanuel T.;Adewoye, Damilola.;Falade, Olumuyiwa S.

บทความ/Article
Eyinla, Emmanuel T.
Title Contributor Type
Effect of hydrothermal processing on carotenoids, tocopherol, fatty acids and oxidative parameters of palm (Elaeis guinensis Jacq) oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Otemuyiwa, Israel Olusegun.;Eyinla, Emmanuel T.;Adewoye, Damilola.;Falade, Olumuyiwa S.

บทความ/Article
Adewoye, Damilola.
Title Contributor Type
Effect of hydrothermal processing on carotenoids, tocopherol, fatty acids and oxidative parameters of palm (Elaeis guinensis Jacq) oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Otemuyiwa, Israel Olusegun.;Eyinla, Emmanuel T.;Adewoye, Damilola.;Falade, Olumuyiwa S.

บทความ/Article
Falade, Olumuyiwa S.
Title Contributor Type
Effect of hydrothermal processing on carotenoids, tocopherol, fatty acids and oxidative parameters of palm (Elaeis guinensis Jacq) oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Otemuyiwa, Israel Olusegun.;Eyinla, Emmanuel T.;Adewoye, Damilola.;Falade, Olumuyiwa S.

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,116
รวม 3,117 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 43,951 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 22 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 2 ครั้ง
รวม 43,981 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.132
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46