Abstract:
การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษารูปแบบจีโนไทป์และอิทธิพลของยีน PPARGC1A และ MYPN ที่มีผลต่อคุณภาพเนื้อในสุกรลูกผสมเชิงการค้าจำนวน 300 ตัวอย่าง มีน้ำหนักตัวเฉลี่ยประมาณ 95 ถึง 120 กิโลกรัม โดยสกัดดีเอ็นเอจากกล้ามเนื้อสันนอกและเพิ่มจำนวนชิ้นส่วนของยีน PPARGC1A และ MYPN ด้วยปฏิกิริยา PCR จากนั้นนำดีเอ็นเอที่ได้ไปตัดด้วยเอนไซม์ Alu I และ Afa I ตามลำดับเพื่อตรวจสอบลักษณะพันธุกรรม พบว่า ยีน PPARGC1A ในสุกรลูกผสมเชิงการค้ามีจีโนไทป์ 3 รูปแบบ คือ AA AT และ TT โดยมีความถี่จีโนไทป์เท่ากับ 0.10 0.72 และ 0.18 ตามลำดับและยีน MYPN มีจีโนไทป์ 3 รูปแบบ คือ CC CT และ TT โดยมีความถี่จีโนไทป์เท่ากับ 0.12 0.55 และ 0.33 ตามลำดับ อย่างไรก็ตามยีน PPARGC1A และ MYPN ไม่มีอิทธิพลต่อลักษณะคุณภาพเนื้อในส่วนของค่า pH ค่าสีเนื้อ ค่าความสามารถในการอุ้มน้ำ และค่าแรงตัดผ่านเนื้อ (P>0.05) ดังนั้น ยีน PPARGC1A และ MYPN อาจไม่สามารถนำมาใช้คัดเลือกสุกรลูกผสมเชิงการค้าทางด้านคุณภาพเนื้อในประชากรนี้
The aim of this study was to investigate PPARGC1A and MYPN genotypes and their effect on meat quality traits in commercial pig breed. DNA was isolated from longissimus dorsi muscle (n = 300) had approximately 95 to 120 kilograms of body weight. The isolated DNA was amplified for PPARGC1A and MYPN targeted sequence. The amplicons were digested with Alu I and AfaI restriction enzyme for genotyping, respectively. The results showed that commercial pig breed with 3 genotypes of PPARGC1A gene, the genotype frequency of AA, AT and TT were 0.10, 0.72 and 0.18, respectively.For MYPN gene, the genotype frequency of CC, CT and TT were 0.12, 0.55 and 0.33, respectively. However, the PPARGC1A and MYPN genotypes were not associated with meat quality traits including pH value, meat color, water-holding capacity and shear force (P>0.05). Therefore, PPARGC1A and MYPN gene might not be used to selection in commercial pig breed for meat quality in this population.