แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
ผลของเบต้า-กลูแคนชนิดต่าง ๆ ต่อเจลาติไนเซชั่นและเรโทรเกรเดชั่นของแป้งข้าวจ้าว

LCSH: Gelatin
LCSH: Rheology
LCSH: Starch
Abstract: Four β-glucan preparations, i.e. curdlan (CL), oat (OG), barley (BG), and yeast (YG) β-glucans, were compared for their effects on the gelatinization and retrogradation of rice starch (RS). The preparations all exhibited different β-glucan purities ranging from 58-100% and other minor chemical components. Rapid visco analysis (RVA) showed that addition of the different β-glucans increased the peak, breakdown, final, and setback viscosities, but tended to decrease the pasting temperature of RS to different degrees. Differential scanning calorimetry (DSC) demonstrated that the β-glucans all had a negligible effect on the onset (To), peak (Tp), and conclusion (Tc) temperatures, but slightly decreased the gelatinization enthalpy (ΔH1) of RS. Storage of all the gels at 4°C resulted in a marked decrease in the To, Tp, Tc, and melting enthalpy (ΔH2) values. The retrogradation ratio (ΔH2/ΔH1) and the phase transition temperature range (Tc - To) of all the gels increased with storage time, but addition of any of the β-glucans could reduce these effects. Dynamic viscoelastic measurements indicated that addition of any of the β- glucans resulted in an increase in the storage modulus (G′ ), loss modulus (G′′ ), and loss tangent (tanδ ) of the fresh RS gels. The G′ values of all the gels increased whereas the tan δ values decreased during refrigerated storage. Steady flow tests illustrated the time-dependent shear-thinning (thixotropic) behavior of all the gels. The hysteresis loop area and the gel hardness of RS gels increased with storage time, but these effects were reduced by the addition of various β-glucans. The extent of the abovementioned effects differed among the different β-glucan preparations, generally in the order OG ≈ BG > CL ≈ YG. This difference could be explained in terms of molecular weight and structure as well as purity of the β-glucans and the impurities present in the various β-glucan preparations
Abstract: การศึกษาเพื่อเปรียบเทียบผลกระทบของเบต้ากลูแคน 4 ชนิด ได้แก่ เคริดแลน, โอ๊ต, บาร์เลย์ และ ยีสต์เบต้ากลูแคน ต่อการเกิดเจลาติไนเซชั่นและเรโทรเกรเดชั่นของแป้งข้าวจ้าว เบต้ากลูแคนที่เตรียมได้ทุก ชนิดมีความบริสุทธิ์ในช่วง 58-100% และมีส่วนประกอบอื่นๆเล็กน้อย ผลการทดลองโดยวิธี Rapid visco analysis (RVA) แสดงให้เห็นว่า การเติมเบต้ากลูแคนแต่ละชนิดลงในแป้งข้าวจ้าวจะเพิ่มค่าความหนืดสูงสุด ค่าความหนืดที่ลดลงในช่วงการให้ความร้อน ค่าความหนืดสุดท้าย และค่าความหนืดที่เพิ่มขึ้นในช่วงการลด อุณหภูมิ แต่มีแนวโน้มจะลดอุณหภูมิของการเกิดเจลาติไนเซชั่นของแป้งข้าวในระดับที่แตกต่างกัน ข้อมูลที่ได้ จาก Differential scanning calorimetry (DSC) แสดงให้เห็นว่า เบต้ากลูแคนมีผลต่ออุณหภูมิที่เริ่มเกิดเจ ลาติไนเซชั่น (To) อุณหภูมิสูงสุด (Tp) และอุณหภูมิเมื่อสิ้นสุดการเกิดเจลาติไนเซชั่น (Tc) น้อยมาก แต่จะลด ค่าพลังงานความร้อน (enthalpy) ที่ใช้ในการเจลาติไนเซชั่น (ΔH1) ของแป้งข้าว การเก็บรักษาเจลแป้งข้าวที่ 4 องศาเซลเซียส พบว่าค่า To, Tp, Tc และค่าพลังงานความร้อนที่ใช้ในการหลอมเหลว (ΔH2) ของเจลแป้ง ลดลง อัตราการเกิดเรโทรเกรเดชั่น (ΔH2/ΔH1) และช่วงอุณหภูมิของการเปลี่ยนแปลงสถานะ (Tc - To) ของ เจลเพิ่มขึ้นเมื่อเก็บเป็นระยะเวลานานขึ้น แสดงให้เห็นว่ามีการเกิดเรโทรเกรเดชั่นมากขึ้น แต่ผลกระทบ ดังกล่าวจะลดลงโดยการเติมเบต้ากลูแคนทุกชนิด การวัดรีโอโลยีแบบไดนามิคแสดงให้เห็นว่าการเติมเบต้า กลูแคนแต่ละชนิดมีผลทำให้ค่า storage modulus (G′ ), loss modulus (G′′ ) และ loss tangent (tanδ ) ของเจลแป้งข้าวที่เตรียมใหม่เพิ่มขึ้น ค่าG′ ของเจลทุกชนิดจะเพิ่มขึ้นในขณะที่ค่า tanδ ลดลง ระหว่างการเก็บรักษา การศึกษาคุณสมบัติการไหลแสดงให้เห็นว่าเจลของของผสมทุกชนิดมีพฤติกรรมการ ไหลแบบ time-dependent shear-thinning (thixotropic) ค่าพื้นที่ของ hysteresis loop และความแข็ง ของเจลแป้งข้าวจะเพิ่มขึ้นระหว่างการเก็บรักษา แต่อิทธิพลดังกล่าวจะลดลงโดยการเติมเบต้ากลูแคนแต่ละ ชนิด ผลกระทบดังกล่าวข้างต้นจะแตกต่างกันตามชนิดของเบต้ากลูแคน ซึ่งโดยทั่วไปสามารถเรียงลำดับได้ ดังนี้ โอ๊ต ≈ บาร์เลย์ > เคริดแลน ≈ ยีสต์เบต้ากลูแคน ความแตกต่างนี้สามารถอธิบายได้ด้วยความแตกต่างของ น้ำหนักโมเลกุล, โครงสร้าง, ความบริสุทธิ์ และสิ่งเจือปนที่มีอยู่ในเบต้ากลูแคนแต่ละชนิด
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2008
Modified: 2552-11-30
Issued: 2009-11-26
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH R257e 2008
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4937895.pdf 1.96 MB139 2024-01-09 23:32:07
ใช้เวลา
0.338836 วินาที

Rawiwan Banchathanakij
Title Contributor Type
Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Rawiwan Banchathanakij
Manop Suphantharika
วิทยานิพนธ์/Thesis
Manop Suphantharika
Title Creator Type and Date Create
Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rawiwan Banchathanakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Supachai Worrasinchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-gum mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Montri Chaisawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Viriya Sae-Kang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of spent brewer's yeast [beta]-glucan on gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Sripattra Satrapai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The production of instant soymilk powders by spray drying and fluidized bed agglomeration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Nakarin Jinapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of mixture of waxy corn starch and hydrocolloid dispersions during and after heating
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Piyada Achayuthakan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a monoclonal antibody assay for Infectious Hypodermal and Hematopoietic Necrois Virus ‪(IHHINV)‬ of shrimp
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Bui Thi Bich Hang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of hydrocolloids on physical and rheological properties of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Jetnapa Techawipharat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Yuvaret Viturawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stabilization of oil-in-water emulsions by polysaccharides and proteins
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rujirat Santipanichwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of temperature cycling on Retrogradation of rice starch in the presence of different [beta]-Glucans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Jirarut Wongkongkatep
Athit Charoenwuttichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spent brewer's yeast [beta]-glucan with a potential application in food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sittiwat Lertsiri
Saowanee Thammakiti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production, characterizations and utilization of acid-modified tapioca starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Pavinee Chinachoti;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob
Napaporn Atichokudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of a thermostable alpha-amylase and a glucoamylase by covalent binding with dialdehyde cellulose
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Saovanee Dharmmasthiti
Narisa Chaokasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mediated enzyme electrode for amperometric determination of L-glutamate
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Suchat Udomsopagit;Werasak Surareungchai
Pariya na Nakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of brewer's yeast glucan with a potential application as an immunostimulant for the black tiger shrimp (penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Cornel Verduyn
Pongsak Khunrae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of flour and starch from seeds of malva nut fruit
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amornrath Podhipak;Manop Suphantharika
Waratchaya Ekprarinyarak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-chitosan mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Atitaya Siripinyanond
Supawadee Chawanthayatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of spent brewer's yeast cell wall fractions and their applications as immunostimulant for the black tiger prawn, PENAEUS MONODON
มหาวิทยาลัยมหิดล
VerduynCornel;Manop Suphantharika;Flegel, Timothy W
Phat Thanardkit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spray dried formulations of Bacillus thuringiensis based biopesticides
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Amaret Bhumiratana;Uthai Ketunuti
Aroonrat Teera-arunsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of 5'-GMP-rich yeast extracts from spent brewor's yeast
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sujin Shobsngob
Phanida Sombutyanuchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of lipase from Acinetobacter calcoaceticus LP009 and its potential application
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Sittiwat Lertsiri;Manop Suphantharika
Waewrawee Prabnarong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of heterologous protein by recombinant Saccharomyces cerevisiae
มหาวิทยาลัยมหิดล
Attawut Impoolsup;Chuenchit Boonchird;Manop Suphantharika
Therapatt Prasansarakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of single cell protein production in air-lift fermenter
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Parichart Srithongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of peptide antibiotics produced by bacillus subtilis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Jaruwan Preechaborisutkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties of biopolymer-stabilized colloidal particles : microfibrillated cellulose-stabilized emulsions and β-lactoglobulin-coated gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Promluck Somboonpanyakul;Anadi Nitithamyong
Thunnalin Winuprasith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,304
รวม 1,305 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 49,742 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 14 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 12 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 4 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 49,773 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.136
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46